четвъртък, 21 март 2013 г.

Мартин Димитров: КЗК да си влезе в ролята или да си ходи


Комисията за защита на конкуренцията да си влезе в ролята, ако не – да си подаде оставката. Това заяви съпредседателят на Синята коалиция в последното Народно събрание Мартин Димитров след среща с Марин Райков. Срещата беше между двамата лидери на Синята коалиция Иван Костов и Димитров, и служебния премиер.

Според Димитров отказът на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да посочи монополистите в България е недопустим. 

„Беше ни казано, че това не е тяхна работата. Имаме антимонополен държавен орган, който отказва да си свърши работата. Ясни са секторите с господстващо положение, които злоупотребяват с това”, каза той.

Вчера служебният премиер Марин Райков заяви, че антимонополната комисия трябва да се самосезира и да даде отговори “кои са монполистите” в страната и “какви картелни споразумения се взимат”. Изказването на Райков беше в унисон със заявената от президента Росен Плевнелиев задача на служебното правителство да осветли монополите в енергетиката, здравеопазването, транспорта, медиите.

В отговор от КЗК вчера заявиха, че не е в правомощията им да посочват монополи и компании с господстващо положение, а да проверяват сигнали за злоупотреба с пазарната мощ.

“За всички е ясно, че когато говорим за идентифициране на монополите, ние говорим за идентифициране на случаите на злоупотреби”, коментира днес след срещата Райков. “Аз ще настоявам категорично, лично да получим отговор на въпросите, защото българските граждани имат право да знаят. Ако не идентифицираме обекта на действие, как да имаме резултат?”.

Автор: OFFNews