сряда, 20 март 2013 г.

Тристранен пакт за здравеопазването подписаха Единство, ДСБ и БЛС


Тристранен пакт за принципите, насоките и решаването на проблемите в здравеопазването подписаха днес пред медиите председателите на Единство, ДСБ и БЛС, предаде БГНЕС.

Стигнахме до един кратък документ, придружен с допълнителен протокол и днес пред вас ще го подпишем, заяви в началото на изявлението си на извънредния брифинг лидерът на ДСБ Иван Костов.

Благодаря на ръководствата на ДСБ и Единство за съгласието им да подпишем споразумение, придружено с план за действие, каза на свой ред председателят на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов. Същността на документа е накъде да върви българското здравеопазване и как най-бързо да се решат проблемите в него. Мнението на БЛС е, че основата на реформата в нашия сектор е да се постигне национален консенсус за здравеопазването, потвърди д-р Райчинов.

Озадачени сме от факта, че реформата в здравеопазването още не е тръгнала, въпреки далечното оповестяване на нейния старт, каза Христо Панчугов, председател на УС на НС Единство. Сигурен съм, че оттук-нататък българската политика само може да спечели от ясното формулиране на задачите, посочи той.

За нас този документ е важно начало, заяви Петър Москов ръководството на ДСБ. БЛС декларира,че не е част от причините за хаоса в здравеопазването, а част от решението му. Ние, сините, винаги сме държали за модернизацията в сектора. БЛС извоюва съюзник в наше лице за принципи, политики и действие, отбеляза Москов. В документа гарантираме, че със съвместни действия ще изпълняваме принципите, заложени още през 1999 г., казваме, че тяхното изоставяне започна след нашето управление и сега ги връщаме. 

Казваме също, че държавата избяга от финансовите си ангажименти към здравната система. Време е да се сложи край на гаврата с пациентите и да се гарантира качеството на здравното обслужване, подчерта той. В този документ постановяваме, че здравните вноски ще отиват само за здравето на хората и тези пари в НЗОК ще бъдат използвани пряко за нашето лечение, категоричен бе Москов.

Срокът на споразумението е от подписването до края на мандата на 42 НС.

На снимката: председателят на ЕДИНСТВО Христо Панчугов