сряда, 27 август 2014 г.

Коалиция „ДЕСНИТЕ”: Искането на ГЕРБ за 6 млрд. лв. дълг е предизборна провокация

Коалиция „Десните“ не споделя апокалиптичните твърдения на ГЕРБ и лидера й Бойко Борисов, че държавата ще изпадне в ликвидна криза. Смятаме настояването за драстично увеличение на държавния дълг, с над една трета, за предизборна провокация. Такова говорене обслужва ГЕРБ и потенциални скрити договорки. Припомняме, че версията за увеличаване на държавния дълг и актуализация на бюджета бе лансирана от Борисов в периода след поставянето на КТБ под специален надзор и получи силната подкрепа на ДПС в лицето на Йордан Цонев.
Ние, Коалиция „Десните“, се надяваме, че това не е прелюдия КТБ да бъде спасена с държавни пари, защото това ще прикрие некомпетентните действия и бездействието на отговорните институции и в частност на  БНБ.
Коалиция „Десните“ смята за безотговорно съчиняването на факти, засягащи финансите на страната. Твърдението на Борисов, че фискалният резерв е спаднал на 3.8 млрд. лв. е абсолютно невярно и в случая премиерът Близнашки и неговият финансов министър би трябвало да опровергаят подобно говорене. Към 22 август неговият размер е 6.49 млрд. лв., което е значително над прага, заложен в Закона за държавния бюджет от 4.5 млрд. лв., който размер следва да бъде наличен към края на годината. Изопачаването на фактите и създаването на драматични картини се отразява зле на цялата икономическа среда в държавата. Подобни манипулативни твърдения се лансираха и във връзка с евентуален бъдещ режим на тока.
Експертният екип на Коалиция „Десните“ приема за свободни съчинения твърденията, че държавата не може да плати падежиращите емисии ДЦК до края на тази и в началото на следващата година. Категорично ясно е, че те са прогнозирани още с приемането на държавния бюджет в края на 2013 г. Точно за това новият дълг, заложен от МФ за емитиране през настоящата година е съобразен с тях. Нещо повече, във фискалния резерв се намира и сумата от облигациите, които бяха пласирани на международните пазари в средата на юни в размер на 1.493 млрд. евро с цел да се посрещне падежа в началото на януари по глобалните облигации, емитирани по времето на НДСВ. Единствената извънредна емисия, която МФ реализира на 30 юни за овладяване на кризата в банковия сектор, е в размер на 1,228.56 млн. лв. и е с падеж на 30.11.2014 г., когато се очаква тя да бъде погасена.
Мотив за евентуално увеличение на дълга може да бъде евентуален по-висок бюджетен дефицит в края на годината. Той обаче със сигурност няма да бъде 5-6 млрд. лв., с каквито числа ръководството на ГЕРБ стресира гражданите на страната. Затова опитът да се принуди служебния кабинет да предприеме действия за емитиране на нов дълг са безпочвени. След избора на нов парламент през октомври,  ще има по-ясна прогноза за очаквания  дефицит в края на годината, когато новото правителство може да реагира много по-адекватно. В ситуация като днешната ние от Коалиция „Десните” смятаме, че първо трябва да се ограничат раздутите държавни разходи на кабинета „Орешарски”, а не да се бърза с увеличаване на дълговото бреме. Позицията на Борисов и ГЕРБ подсказва липса на желание за реформи и за въвеждане на фискална консолидация, каквато без съмнение е необходима.

Коалиция „Десните“ категорично настоява политическа партия ГЕРБ да прекрати практиката за създаване на негативни очаквания в населението от бъдещото развитие на икономическата среда в страната, което да бъде използвано като оръжие в политическата надпревара, предвид предстоящите избори. Бихме искали да напомним, че подобно поведение може да се превърне в самосбъдващо се пророчество и бизнес средата наистина да се влоши драстично, което в никакъв случай не е от полза за държавата и нейните граждани, а представлява единствено опит за извличане на политически дивиденти, в крещящо противоречие с отговорното държавническо поведение.