неделя, 10 август 2014 г.

"Десните": Служебният кабинет бяга от отговорността си за изборите

Провеждането на честни избори е основната задача на всяко служебно правителство, което от своя страна е отговорност на Президента.

Опитът да се назначи специален министър при това след обявяването на целия състав на служебното правителство, в последните часове на края на работната седмица, последван от бърза оставка дори преди встъпване в длъжност, е смущаващ.

Хаотичните действия на Президента за този пост показват липса на стратегия и визия относно нужните мерки за гарантиране ефективното и честно провеждане на предстоящите избори. 

Призоваваме служебното правителство в кратки срокове да представи мерките, които ще предприеме за организацията на изборния процес, насочени към:

·         Осъвременяване на избирателните списъци;
·         Гарантиране на изборния процес срещу възможности за злоупотреба;
·         Приоритетна и превантивна борба с практики като организиран, купен и манипулиран вот;
·         Подготовка на изборната администрация и провеждане на нужното обучение на членовете на РИК и СИК;
·         Подготовка и провеждане на кампания за информиране на българските граждани за изборния процес;
·         Подготовка на промени в изборното законодателство, които да създадат условия за промяна на Изборния кодекс от следващото Народно събрание.

Коалиция “ДЕСНИТЕ” настоява за ясна политическа отговорност на цялото служебно правителство и Президента за организацията на изборите на 5 октомври и заявява, че ще се противопостави остро на всеки опит за опорочаване на парламентарния вот.