събота, 23 август 2014 г.

Коалиция „ДЕСНИТЕ” почетe паметта на жертвите на тоталитарния режим

Председателят на Коалиция „ДЕСНИТЕ” д-р Илко Семерджиев и представителите на политическите партии част от Коалицията – Лилия Вълкова – БДФ, Емил Йорданов – Синьо единство, Емил Мечикян – ЕНП и Денича Сачева от гражданската квота поднесоха цветя и паметен венец пред Мемориала на жертвите на комунизма по повод Общоевропейския ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими.
Днес сме тук, за да почетем паметта на загиналите и да си спомним това, което се е случило през 20 век, за да не позволяваме да се повтори и през 21-ви. Трябва да не забравяме, че всеки тоталитарен режим най-напред е започнал като автократичен режим. Независимо от това каква е идеологическата му основа, жертви са хората. 20 век бе белязан от такъв процес. Хора като Сталин, Хитлер, Мао Дзедун  трябва да ни напомнят винаги, че демокрацията е незаменима и именно тя е спасителна за хората. Затова трябва да я пазим. Трябва да внимаваме какви избори правим и да сме абсолютно наясно какви ще бъдат последствията тях, защото когато не мислим за тази отговорност се случват събитията, които започнаха през 1939 г. на миналия век. Слава богу завършиха през 1989 г. и това, което България постигна след 89-та година не е никак малко. Нашият преход всъщност ни позволява днес с чиста съвест да се обърнем назад, да почетем жертвите и да си припомним миналото, и да направим всичко възможно то да не се повтаря повече, каза председателят на Коалиция „ДЕСНИТЕ” д-р Илко Семерджиев след поклонението.

Във Варна представители на Коалиция „ДЕСНИТЕ” поднесоха цветя и венец пред Паметника на жертвите на комунизма в градинката до Градската художествена галерия.

В Пловдив представителите на Коалиция „ДЕСНИТЕ” поднесоха цветя пред Паметника на жертвите на комунизма на площад "Стефан Стамболов".

През 2008 г. Европейският парламент обявява 23 август за Европейски ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма – за да се запази паметта за жертвите на масово депортиране и изтребление от страна на двата режима. Датата 23 август е избрана, защото на този ден през 1939 г. се сключва пактът за ненападение между тоталитарните режими на Сталин и Хитлер, известен като „Пакта Молотов-Рибентроп”. Той позволява на двете страни да нахлуят в Полша, което дава началото на Втората световна война.

На 19 ноември 2009 г. българският парламент обявява 23 август за Ден за памет на престъпленията на национал-социалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им.