сряда, 6 август 2014 г.

Христо Панчугов: Ние сме десницата, която няма нужда да обяснява себе си

Днес полагаме началото на такова обединение на традиционната десница, каквото трябваше да се случи още преди година и половина. Смятаме, че на десните избиратели не трябва да се предлага повече да гласуват за по-малкото зло или да изберат нещо, каквото и да е то, защото няма по-добро. Това каза председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО Христо Панчугов при представянето на коалиция „Десните“ днес.  „Ние сме десницата, която няма нужда да обяснява себе си“, заяви Панчугов. „Нямаме желание да се договаряме, да редим политически пасианси, да премълчаваме истините такива, каквито го виждаме, в името на това някой да не се разсърди. Има огромно очакване към традиционната десница- очакване, което бива погребвано от разговори за партньорства и компромиси. Ние ще правим дясна политика- онова, което очакват избирателите ни. Хората на тази маса и хората в нашите партии не един път са доказвали, че могат да отговарят на тези очаквания с огромен успех“, категоричен бе Панчугов.
На въпрос към него по повод случващото се в РБ той коментира: „Винаги сме приемали хората в ДСБ – и ценностно, и идеологически, и биографично, като свързани с пътя на десницата в България. РБ им се предложи подмяната на един проект, който започна по съвсем различен начин в началото. Ние предлагаме алтернатива на случващото се в РБ. Идеята за създаване на единна партия, с която СИНЬО ЕДИНСТВО влезе в РБ и после беше изгонена от него, днес вече среща подкрепата на Гражданския съвет на РБ. Но година и половина по-късно аз все още не знам каква ще е тази единна партия. Центристкият завой на РБ и съпротивата на части от него срещу този завой не поставят основите на едно стабилно бъдеще. Бих искал да призова всички хора, които се считат за десни и в рамките на СДС, и в рамките на ДСБ да си направят труда да разберат какво предлагаме ние в „Десните“, каза Панчугов.


За нас политиката е професионално занимание. Ние смятаме, че е непрофесионално политическите партии да работят без идейна и ценностна платформа. Това позволява хората да следят дали тези партии следват принципите и ценностите си или променят мнението си по три пъти на ден, каза д-р Илко Семерджиев. Той увери, че коалиция „Десните“ ще представи не само предизборна програма, но и управленска програма, както и таблица с приоритетите в нея. „Смятаме, че в политиката е възможна почтеността и етичния подход“, каза Семерджиев и направи заявка, че коалиция „Десните“ ще даде нов пример в това отношение в политическия живот в страната.

Нашата цел и съществуването на България като демократична, силна, национално отговорна държава в обединена Европа“, заяви на свой ред председателят на Български демократически форум Жаклин Толева. Тя увери, че коалиция „Десните“ поставя началото на единодействие на десницата, водена от бъдещето, а не от миналото, макар коалицията да припознава успехите на управленията на традиционната десница. „Ние не водим спорове, защото намираме решения“, категорична бе Толева.

Председателят на ЕНП Мария Капон позиционира коалицията като остър опонент на БСП, ДПС и ГЕРБ. Изправяме се срещу внушението, че единствената алтернатива в страната са БСП и ГЕРБ с техните патерици. Има и трети път, категорична бе Капон. Тя увери, че „Десните“ застават зад предприемчивите, зад работещите хора и всички, които са богати с труда си.

Учредители на коалиция „Десните“ са: ПП Синьо единство, ПП Български демократически форум, ПП Единна народна партия, и участници в гражданската квота на съюза в състав: д-р Илко Семерджиев, Деница Сачева, Юлиан Войнов и Бойко Станкушев.