петък, 4 януари 2013 г.

НС Единство иска оставката на земеделския министър Мирослав Найденов заради скандала с дюните в Несебър


НС Единство иска оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той е отговорен за подписа на зам-министър Светлана Боянова върху скандалната сделка за строежа върху 29 декара защитените пясъчни дюни между Равда и Несебър.

ГЕРБ превърнаха управлението на държавата във фабрика за партийни милионери. В последните месеци кабинетът „Борисов” взаимства щедро от най- „добрите практики на Тройната коалиция за облагодетелстване чрез заменки и харизване на безценица на държавни земи.

Единствено гражданският контрол и активност спряха пълното унищожение на защитената територия от настъпващите багери. Остават отворени обаче твърде много въпроси: На каква първоначална цена е продаден имотът на дюните? Как е избран купувачът от Министерство на земеделието и храните? Как буквално „за една нощ“ имотът е препродаден, поскъпвайки близо 6 пъти? Новите му купувачи имат ли връзки с висши управляващи от ГЕРБ? И защо министър Найденов се опитва да ни убеди, че няма нищо общо със случая?

Мирослав Найденов се оказа един от най-скандалните министри на ГЕРБ, а МЗХ не спря да произвежда кадрови недоразумения. Първо, беше бившият директор на фонд „Земеделие” Калина Илиева, която се оказа с фалшифива диплома. След нея се „изяви” и бившият шеф на Напоителни системи – Георги Харизанов, който се оказа с присъда за изнудване и е обвиняем по две дела - за заплаха и кражба. Сега на ход е зам-министър Светлана Боянова, която подписва всичко, което „й се носи за подпис” - дори и без то да е в ресора й.

НС Единство настоява Мирослав Найденов да поеме отговорност за скандала, както и да се извърши незабавна и пълна ревизия на сключените сделки с държавна земя и имоти в последните три години от управлението на ГЕРБ-особено на земи и гори, попадащи в курортните зони, в близост до големите градове и в Натура 2000. 

Снимка: БГНЕС