вторник, 29 януари 2013 г.

НС Единство: Цветанов да напусне незабавно управлението на страната


Скандалната стрелба по подсъдимо лице посред бял ден пред очите на десетки граждани и пред сградата на Съдебната палата в София е ясно доказателство за тоталната политическа немощ на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов да се справи с престъпността в България.

Днешната стрелба идва на фона на тежка ескалация на престъпни деяния през последните седмици, сред които поредица обири на банки, инкасо-автомобили, дръзки и показни кражби на магазини и лавина от неконтролируема битова престъпност.

Показателно е, че днешният тежък криминален инцидент се случва, докато министърът на вътрешните работи, заедно с главния прокурор и правосъдния министър, са на посещение в Брюксел и обсъждат с представители на ЕК наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи у нас. И става само три дни след предупрежденията на ЕК за възможен предсрочен доклад за България.

Каквито и уверения да дава министър Цветанов на нашите европейски партньори, повече от очевидно е, че управлението на ГЕРБ е безсилно да се справи с организираната престъпност, а министър Цветанов се провали шумно в реализирането на най-важното обещание, с което ГЕРБ дойдоха на власт преди четири години – смазване на престъпността, правов ред и сигурност.

Вместо това държавата е дестабилизирана, организираната престъпност се активизира, а обикновените граждани отдавна са оставени сами на себе си – без защита от закона, държавата и институциите.

Смятаме, че публичната стрелба в центъра на София е поредният акт, който  нанася тежки вреди върху имиджа на България и показва, че единствено „политическа воля” не е достатъчна, за да убеди както европейските институции, така и българските граждани, че България е цивилизована европейска държава.

Припомняме, че в 8 от последните 12 години силовото ведомство се ръководи от водещи фигури на ГЕРБ: настоящият премиер Борисов беше главен секретар на МВР от 2001 до 2005 г., а от 2009 г. до днес Цветан Цветанов е министър на вътрешните работи.

Затова вече е насъстоятелно да се твърди, че за хаоса в борбата с престъпността е виновен друг.

Убедени сме, че по-нататъшното оставане на министър Цветанов в управлението на държавата е безполезно и зловредно. Ние, гражданите от ЕДИНСТВО и народните представители от Синята коалиция, отдавна сме свалили доверието си от него.

Сега призоваваме премиера Борисов да поеме лична отговорност за провала на Цветанов и да го оттегли незабавно от кабинета.