петък, 18 януари 2013 г.

Искат президентско вето за забавачките


Президентът Плевнелиев да наложи вето върху закона за предучилищното образование, който задължава 4-годишните деца да ходят на забавачка. За това настояват родителски организации.

Над 220 души до момента са се подписали под искането държавният глава да спре тази сериозна политическа грешка, съобщи съпредседателят на Синята коалиция в парламента Мартин Димитров. Малко преди това спорният текст бе приет на второ четене.

„Социалните проблеми на определени малцинства не могат да се прехвърлят като образователни. Чрез задължителното образование от 4 години МОМН се нагърбва да решава проблеми, създадени от бездействието на МВР в социалните гета”, коментираха родители.

Родителите заявиха, че трябва да има по-голяма свобода на избор на родителите за начина, по който да образоват децата си. Те категорично се противопоставиха на задължителния характер на предучилищното образование, а още повече срещу включването на 4-годишните.

„Произволното сваляне на предучилищната възраст е противоконституционно. Според Конституцията е задължителното училищното образование, което започва от 7-годишна възраст или по желание на родителите от 6 години. Утре управляващите могат самоволно да си измислят стандарти и да наложат предучилищно образование и от 1 годинка”, изтъкнаха родителите, цитирани от  "Фокус".

Източник и снимка: В. Стандарт