понеделник, 21 януари 2013 г.

НЕ ЗА БЕЛЕНЕ, АКО ОБИЧАТЕ ДЕЦАТА СИ


Всички български граждани трябва да гласуват с „НЕ” на референдума в неделя. По този начин въпросът с АЕЦ „Белене” ще излезе окончателно от българската енергетика и политика. Това обяви пред журналисти в Сливен Димитър Сяров, член на националния инициативен комитет против строителството на АЕЦ „Белене”.
Пускането на АЕЦ „Белене” ще ни направи още по-зависими от Русия. Със сигурност ще спре инвестициите в топлоцентралите във Варна, Русе, Бобовдол и трите Марици. 76% от електроенергията ни ще идва с помощта на Русия”, заяви народният представител от „Синята коалиция” Кирчо Димитров.
Ако обичате децата си, гласувайте с „НЕ”. Емоционалният призив отправи известният политолог проф. Евгений Дайнов. „Ядрените отпадъци имат период на разпад между 60 хиляди и 1 милион години. Това е неразбираемо и безотговорно към нашите деца. Всички имаме деца, включително и тези, които искат АЕЦ „Белене”. Те какво мислят, че техните деца ще живеят на луната ли”, попита професорът.
„Ако в България има 4 ядрени реактора по 1000 мегавата, останалите ни централи трябва да спрят. Ще намалеят доходите на 145 000 души”, заяви икономистът Красен Станчев от института за пазарна икономика. Според него, заради АЕЦ „Белене”, бившият енергиен министър Петър Димитров не е допуснал инвестиция от 700 милиона евро и откриването на нови 2000 работни места в района на Мариците. „Проектът предвижда там да се игради „Марица-Изток”-4. Той е изцяло частен”, обясни Красен Станчев. „Белене” е класически случай на приватизация на печалбата и национализация на загубите, категоричен е той.
„Сигурността на българските граждани и по-важна от печалбата на такива като Румен Овчаров и Петър Димитров. Централата там се намира само на 5 километра от разлома на Вранча”, заяви депутатът от „Синята коалиция” Ваньо Шарков.
„Има три вида хора. Първите имат гражданско самосъзнание, активни са и са патриоти. В неделя те ще гласуват.
Вторите се лутат. Ние искаме те да се замислят за техния дълг.
Третите са свикнали да бъдат командвани. Те са комунистите и голяма част от турското малцинство. Сблъсъкът в неделя ще бъде между първата и третата група”, смята Веселин Методиев, депутат от "Синята коалиция".