четвъртък, 7 февруари 2013 г.

Н.Нейнски: Чувствам се обидно, че след 23 години демокрация, България е обект на дискусия за върховенството на закона и свободата

Изказване на Надежда Нейнски в Европейския парламент в Страсбург по време на дебата за принципите на правовата държава и свобода в България

Видео от изказването: ТУК


Темата на днешния дебат не е покушението над Ахмед Доган. Темата е върховенството на закона и свободата. Като бивш външен министър и български евродепутат, се чувствам обидно, че след 23 години демокрация, България е обект на такава дискусия. За мен в основата на проблема стои опитът на управляващата партия да подмени истината за демократичния преход на България, да го криминализира и да оспори неговите достижения, сред които са защитата на човешките права, свободата на медиите, върховенството на закона.

Така излиза, че категоричната подкрепа на ЕС за дясното реформаторско правителство 1997/2001 е била подкрепа за криминални реформи?

Че решението на ЕС за отпадане на визите за българските граждани, след покрити критерии в сферата на правосъдие и вътрешни работи, Е БИЛО ПОГРЕШНО решение.

Че подкрепата на ЕС за членството на България, всъщност е била подкрепа за криминална държава?

При такива тежки обвинения, логично е да се запитаме къде по време на същия този преход са били хората, които ги отправят? От коя страна на барикадата? И каква е политиката, която те водят днес, за да предизвикат този дебат?

Как бихте реагирали, например вие, г-н Вебер, ако някой в Германия реабилитира комунизма и говори за неговите достижения? Или вие, г-жо Матьо, можете ли да си представите контрол върху медиите във Франция? Къде в Европа, г-н Вебер, вътрешен министър кадрува в съдебната система? Въпреки всички уверения, че сме спазили техническите критерии, въпреки вербалната подкрепа на ЕС, вие знаете, че България все още е извън Шенген, и нека си признаем, че за това не са виновни само популистите.

Този дебат днес унижава България.
Но нека той е сигнал за Европа, че демокрацията няма партиен цвят и трябва да се отстоява от всички.

Всеки ден.