четвъртък, 21 февруари 2013 г.

Адвокат Петър Славов: ВНС ли ще е новият "месия-спасител" на нацията ?!


Вече повече от 10 дни от началото на протестите, все по-често виждаме хора с плакати „искаме ВНС и нова Конституция“

Звучи красиво, някак си непознато и може би, именно затова-примамливо?! Дали, обаче, това „ново“ решение, не е поредната „подобрена“ версия на Месията-спасител? Защото сега, след като след 12години експерименти, месиите най-после се посвършиха и този път гражданите отказаха да припознаят за такъв неотдавна завърналата се от високоплатената си  позиция в престижна чуждестранна банка г-жа „Гражданска България“, идеята за ВНС и нова Конституция сякаш започва да набира скорост сред масите.

Всеки мислещ човек обаче, логично се запитва- „а какво ще пише в тази нова Конституция, и въобще-кой ще я напише?“ Аз бих добавил - а кой ще я приеме, ако утре Президентът разпусне сегашното обикновено Народно събрание?!“

Но нека поразсъждаваме по тези 2 въпроса:

1. Съдейки по горчивия ни вече опит с „месиите“ от последните 12 години и все „новите и неучаствали в политиката лица“, които те водеха със себе си и които допринасяха с некомпетентността си, която компенсираха с алчност, за управленския батак, който всеки месия завещаваше на приемника си, новото често се оказва много по-лошо от вече познатото ни. Това, пренесено върху Конституцията, означава, че например ако новата се подготви от видни конституционалисти на монтанската правна школа, подкрепени с опита на силоваците и генералски кадри на бившата ДС, то в нея спокойно може да пише, примерно, че: „Министърът на МВР може, по свое усмотрение, да ограничава основните правата на гражданите, да издава разрешения за подслушване, следене и видеонаблюдение (естествено без съдебна санкция), да ни задържа в следствения арест за неопределено време (за изясняване на „некои обстоятелства“ или направо за „респектиране“), да въвежда вечерен час и извънредно положение (за неподчинение-в ареста) и да задържа съдии и прокурори (пак в ареста), когато не одобрява постановена от тях присъда по важно за него дело.“ Да си призная, на мен тази хипотеза хич не ми допада, предполагам и на вас.

Но ето още една възможна хипотеза, подчертавам-засега само хипотеза-„Министърът на финансите може, по свое усмотрение, да увеличава преките данъци до 90% от доходите и/или имуществото на дадено лице или и от двете. Обосновка не се изисква. Нито ще дължи отчет на начина на изхарчване на допълнително събраните средствва“. Та и това ми се вижда доста ковти хипотеза.

Но за съжаление на хората с такива плакати, или по-скоро за успокоение на, надявам се повечето ми трезвомислещи сънародници, сегашната Конституция е разписала своеобразен „защитен механизъм“ срещу подобни ексцесионни експерименти. В чл. 159 е записано, че право да инициират свикване на ВНС имат ½ от общия брой на народните представители, или Президентът. Сиреч, атакистки експерименти са изначално изключени. Допълнителна защита е изискването на ал.2, да се представи в НС и проектът на новата Конституция-т.е. да я видим покрай депутатите и ние-гражданите, преди въобще да решим дали ще свикваме ВНС, което да я приема. И за да имаме достатъчно време за размисъл, законодателят е казал още, че този проект на нова Конституция, може да се разглежда и гласува, чак след като са изтекли поне 2 месеца от неговото внасяне в действащото НС. Сиреч-наумували сме се и сме се надебатирали, пък може и някакъв консенсус да се е постигнал. Който също ще е нужен-защото при гласуването е необходимо мнозинство от 2/3 от народните представители.

2. Така не остана много да се пише по въпроса за това „кой ще я приеме тази нова Конституция“, след като кабинетът на ГЕРБ подаде оставка и в близките дни се очаква разпускане на сегашното НС и назначаване на служебно правителство. А Конституцията и по този въпрос има какво да ни каже-чл. 99, ал. 5 - ..“ Президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3 (двумесечен, б.а.). Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.“ С други думи, имаме ли служебно правителство на Президента, вече сегашното НС е разпуснато и нито може да разглежда проект на нова Конституция, още по-малко пък да гласува за свикването на ВНС.

Така че, в заключение си мисля, добре щеше да е, сегашният Парламент и 90% от „кадрите“ му да вземат да се напрегнат в края на мандата и да поработят малко и за тези, дето сме ги избрали-примерно да приемат нужните антимонополни изменения в Закона за енергетиката, Закона за защита на конкуренцията, Закона за защита на потребителите. Да върнат мажоритарния вот (преференцията), дето ГЕРБ я отмени от Изборния кодекс.  За 2-3 дни можеха да ги изгласуват тези неща. Пък после-да си ходят където намерят за добре.

А не да се изсулват по терлици. И да ни обясняват - довчерашните ни властници - дето ни облъчваха как сме цъфнали и вързали, как вече топката била при Президента. И той бил на ход..бил бил, ама не бил-нито е законодателен орган, нито-следствен, за да подгони онези мили висши чиновници, а защо не и някой и друг поохранил се депутат, дето години наред и мандат след мандат от Царя и Тройната коалиция насам, получаваха едни огромни заплати, още по-огромни бонуси, и от всичко, май най-обичаха монополите..и подаръците от признателния  електорат-тип „Верту“, по възможност..