петък, 15 февруари 2013 г.

Мартин Димитров: Енергийната ефективност e приоритет при усвояването на еврофондове


"България трябва да насочи усилията си в развитие на енергийната ефективност чрез усвояване на еврофондове в следващия програмен период на Европейския съюз (2013 г. - 2020 г.). Това е огромен потенциал, който може да помогне за намаляване на сметките на ток и отопление", заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров. Изказването му беше направено по време на дискусиите върху доклада на премиера Бойко Борисов за развитието на приоритетните за България теми в ЕС. 

По думите на Мартин Димитров в ЕС се наблюдава рецесия, заради което е взето и решението за намаляване на бюджета на общността до 2020 г. Според него обаче това е стратегическа грешка, защото ще забави ръста на икономиката. Решението ще ограничи стимулите за растеж на бизнеса и опасенията за по-голяма сигурност ще се обърнат срещу ЕС. Синята коалиция не е съгласна с позицията на ЕС и на България при вземането на това решение, допълни депутатът.

Ако искаме българската икономика да се възстанови и развие, е необходимо да въведем колкото се може по-скоро електронното правителство, като се възползваме от добрите практики в ЕС, коментира председателят на парламентарната икономическа комисия. 

"ГЕРБ обещаха европейски доходи на българите. Това не се случи. Чакат ни големи предизвикателства. Трябва да определим ясни цели за постигане на по-високи доходи за българските граждани, но за да го направим, ние трябва да се развиваме два пъти по-бързо от държавите в ЕС", обобщи Мартин Димитров. 

Снимка: В. Труд