понеделник, 11 февруари 2013 г.

Шансовете за коалиция на десницата с ГЕРБ намаляха чувствително


Трябва да се погрижим за малкия и средния бизнес, смята Христо Панчугов, шеф на Национален съюз Единство

Христо Панчугов бе лидер на МСДС малко преди да напусне партията покрай изключването на бившия син лидер Мартин Димитров. В момента е шеф на гражданско сдружение "Национален съюз Единство", който работи за обединението на десницата.

-------

- Г-н Панчугов, каква точно е вашата позиция в гражданското сдружение "Национален съюз Единство"?

- Аз съм председател на сдружението.

- Защо тогава от името на съюза се появява най-вече Надежда Нейнски в компанията на лидера на ДСБ Иван Костов, а вие като че ли сте на по-заден план?

- Няма противоречие. Нормално е да доминират лица, които са познати на медиите. Разговорът за младите и старите лица е изкуствено привнесен в десницата. Поколенията са се противопоставяли твърде често, което пречи на самия процес. Идеята да застанем начело на "Единство" бе да покажем, че има ново поколение десни политици, които не се страхуват да носят отговорност.

- Защо говорите за противопоставяне? Разговорът не е ли по-скоро за един естествен процес на смяна на политици, които вече, по една или друга причина, са изчерпали своя обществен ресурс, което в режим на демокрация е обичайна практика?

- Да, но те сами ще преценят кога е моментът да се оттеглят и дали са изчерпали всичко, което могат да дадат. Аз мисля, че потенциалът в това да работим заедно с тях е огромен, още повече, че оценките ни за миналото са еднакви.

- През 1997 г. ОДС имаше 137 мандата. През 2009 г. "Синята коалиция" взе едва 15 мандата. Не е ли дошъл отдавна моментът на обновяване на лицата в десницата?

- Другият проблем, който битува в българската десница, е замяната на политическия разговор с лични противопоставяния.

- Не става въпрос за лични противопоставяния, а за факти. На последните избори Иван Костов като мажоритарен кандидат в 23 район в София беше на трето място, като бе изпреварен не само от кандидата на ГЕРБ, но и от този на БСП.

- Това е резултат от факта, че ние загубихме толкова време и усилия в противопоставяне. Положителният знак от случващото се в момента е осъзнаването, че единството вече е безалтернативно.

- Според голяма част от общественото мнение обаче стоплянето на отношенията специално между Костов и Нейнски е по-скоро конюнктурен ход с цел да си гарантират депутатски мандати.

- Целта е да създадем силна реформаторска десница. Влизането в парламента е инструмент, с който да правиш политика. Не трябва да се забравя, че "Синята коалиция" е най-активната парламентарна група в този парламент, а нейните депутати не отстъпиха от принципите си в нито един момент. Последният пример за това беше ситуацията с номинациите за Конституционния съд. По тези причини коалицията бе разбита отвън. Ние имахме две опции - да стоим отстрани и да наблюдаваме или да се противопоставим. Избрахме да се противопоставим не просто за да влезем в следващия парламент. Наблюдаваме подмяна на ценности и история, виждаме колко тънка е границата между това правосъдието да се превърне в саморазправа. Демокрацията е нещо, което трябва да бъде затвърждавано с всеки акт и това е целта, която ни обединява. 

- Бихте ли разказал малко повече за себе си и за останалите нови лица, които са в ръководството на "Единство"?

- Аз започнах да се занимавам с политика като част от аналитичното звено на СДС през 2005 г. Минал съм през всички позиции в СДС, като малко преди да напусна партията бях председател на МСДС. Професионално съм преподавател по политически науки в Нов български университет. Голяма част от колегите ми също бяха част от МСДС и бяха в основата на редица инициативи, свързани например със закона за детето и закона за образованието.

- Всички ли връзки със СДС на "Раковски" 134 са отрязани за вас?

- Там остана шепа партийни бюрократи без посока, без ценности, без визия. Те се отказаха да представляват сините избиратели, докато ние избрахме да продължим да бъдем верни на хората. Това е твърде непреодолимо различие. 

- На какъв етап е създаването на новата дясна формация?

- Правим обиколки в страната и основаваме структури на "Единство". Вече тече интензивна комуникация и обмяна на идеи и политики с ДСБ на национално и регионално ниво. Ежеседмично има координационни съвети. Съвсем скоро ще бъде изчистена концепцията за това как да се структурират регионалните и националните органи на бъдещата единна партия. Идеята е в тях да заложим на хора не по заслуги, а на хора с влияние.

- Новата формация коалиция ли ще бъде или партия?

- Категорично целта е единна партия след изборите, останалото е въпрос на технология. 

- Според социолозите партията на Меглена Кунева категорично ще влезе в парламента. Тя също тича по дясната писта. С тази партия вие партньори ли сте или съперници?

- Това, което за нас е от особено значение, е истината. Историята трябва да се помни. Всички помним пътя, който извървя г-жа Кунева, и той не беше десен. А някои от управленските й решения са откровено в разрез с националните интереси, например отварянето на проекта АЕЦ "Белене". Вместо да отговаря за всичко това, Кунева се опитва от нищото да сътвори чисто нов образ за себе си. Това я превръща в част от подмяната. Това, че си демократ, трябва да бъде доказвано, то не е просто етикет, който си лепиш.

- Бихте ли посочил две-три основни послания, с които вашата формация ще се яви на изборите?

- Изключително много ще заложим на стратегия за малкия и средния бизнес. Това е двигателят на една икономика, а в последните години е системно неглижиран. В момента икономическите субекти, които продължават да оцеляват, са или няколко големи монопола, или всички фирми, които по някакъв начин са успели да получат държавни поръчки. Всички останали предприемачи са на ръба на оцеляването. Съвсем скоро ще обявим едни конкретни десет мерки, за да стабилизираме малкия и среден бизнес. Другото, което е важно, е да върнем доверието в институциите, което бе сринато окончателно от това правителство. Премиерът е универсалният спасител, което означава, че държавността я няма. Третото най-важно е рязко реформиране на системата за сигурност и правосъдие.

- Ако вашата формация влезе в парламента, възможно ли е да направите управленска коалиция с ГЕРБ?

- Шансовете за това намаляха рязко през последните години. Дори да съществува такава минимална възможност, тя минава през много ясно разписани ангажименти.

- Но другата алтернатива е ГЕРБ да направи коалиция с БСП или ДПС.

- Не би ме изненадало подобно решение. Ако може да се избегне тази коалиция благодарение на нас, наистина трябва ясно да разпишем конкретни ангажименти, първият от които е гарантиране на демократичните ценности. Без подобни гаранции тази коалиция е невъзможна.

- Какво ще се случи, ако на първата или втората година от управлението тези ангажименти не се изпълняват?

- Ще развалим коалицията, категорично.