сряда, 23 октомври 2013 г.

Реформаторите с декларация в подкрепа на болниците, депутатите да получават 80% от заплатите си



Политическа декларация прие Областният съвет на Реформаторския блок на заседанието си, провело се вчера във Велико Търново. Повод за нея стана решението на управляващите болниците да бъдат финансирани за дейността си едва на 80 %.
“Управляващата коалиция на БСП, ДПС и Атака продължава политиката на предното управление. След демонизирането на българските лекари, днес сме свидетели на поредното унищожаване на работещите болници. След като по време на управлението на ГЕРБ само в нашата област бяха закрити болничните заведения в Полски Тръмбеш и Елена, сега пък БСП, ДПС и Атака решиха, че болниците в България ще бъдат финансирани на 80 % от дейността им.
Държавата, в лицето на новата тройна коалиция, сметна, че българските граждани имат нужда от здравни грижи с 20 % по-малко от необходимите им лекарства и болнични потребности. Така управляващите показаха, че са неспособни да направят здравеопазването достъпно за всички българи”, пише в документа. На базата на гореизброеното от Реформаторски блок-Велико Търново настояват:
1. Бюджетите на Народното събрание и Министерски съвет да се намалят в разходната им част с 20 % за последното тримесечие на 2013 година.
2. Всички народни представители да получават 80 % от възнагражденията си до края на 2013 година.
3. Всички министри да получават не повече от 80 % от месечните си възнаграждения.
4. Субсидиите на политическите партии за последното тримесечие на 2013 г. да се намалят с 20 %.
5. НЗОК да отмени решението си за финансиране на болничната помощ с 80 %.
6. Всички спестени средства от горните мерки да бъдат оползотворени за дофинансирането на българското здравеопазване чрез актуализация на бюджета на НЗОК за 2013 година.
7. 100 % от глобите за отсъствие на народни представители от заседания на Народното събрание да се преведат в НЗОК или във фонда за лечение на деца."
Източник: dariknews.bg