сряда, 30 октомври 2013 г.

Ген. Димо Гяуров: Темата „Шенген” за България приключи за дълъг период от време

„Темата с Шенген за България оттук-нататък е приключила за дълъг период от време. Защото не само предишното правителство, но и сегашното даде да се разбере, че България е тотално неподготвена да бъде адекватен член на Европейския съюз и да изпълнява изискванията във връзка с опазването на европейските граници”. Това заяви днес ген. Димо Гяуров от ПП СИНЬО ЕДИНСТВО на пресконференция на Реформаторския блок по въпросите за справяне с бежанската криза в България.

От Реформаторския блок заявиха, че е необходимо да се изготви национална стратегия за решаване на проблема, в която да се включи с активно участие и неправителственият сектор. От блока предлагат да бъде въведена база данни с цялостна информация за имигрантите у нас, ориентиране на децата им към училище, ограничителни мерки на контактите на организирани престъпни групи с бежанците.

Ген. Димо Гяуров подчерта, че размерът на проблема с нелегално пристигащите у нас и невъзможността на правителството да се справи със ситуацията, е грандиозен. „В един дълъг период от време ще бъдем изправени пред много съпътстващи проблеми, произтекли от неадекватността на изпълнителната власт да отговори на огромното предизвикателство, свързано с тези нелегално преминали през границата хора. Това поражда огромна корупция. Вече сме изправени пред вторичната корупция. Не само корупцията, свързана с конкретното преминаване през границата, но корупция, оплитаща представители на държавните институции, които си позволяват да искат средства за уреждане на статута на тези хора. Изправени сме пред явлението по осигуряване на нелегални документи, продажба на лични карти от страна на български граждани. Изправени сме пред огромния проблем да не знаем колко души всъщност са на територията на страната. Защото нали не приемате сериозно приказките на главния секретар, че те ги „ловели всички”, заяви още ген. Гяуров.

Според представителя на СИНЬО ЕДИНСТВО хората, които не са установени, но  пребивават нелегално у нас, са потенциална жертва на организираната и битовата престъпност и контрабандата. Гяуров отбеляза още, че чрез палиативни мерки се правят опити отстрана на изпълнителната власт да бъде заблудено обществото, че нещо се върши и даде пример със строителството на ограда по границата: „От една страна там такива заграждения отдавна има – те не са разрушени. От друга страна не ми е ясно колко километра ограда ще бъде построена, какъв тип заграждение ще бъде това, защото става дума за обикновено телено заграждение, а не за охранително-известителна система, която при нарушаване дава сигнал и възмоност за реакция”.

По думите на Гяуров, 6 –те милиона лева, определени от министерството на отбраната за това мероприятие, ще попаднат отново в корупционна схема. От тях един милион е определен за възстановяване на черни пътища, което е „твърде висока цена и нито има как да дойде от бюджета, нито има как подобна сума да постъпи от европейските фондове. Ако това не е активно мероприятие за заблуда на общественото мнение, то това е опит просто за поредна кражба”.

Димо Гяуров накрая коментира и посещението на външния министър в Турция, като заяви, че от него не произтича нищо конкретно. „Евентуално докрая на годината ще бъде свикана централната смесена българо-турска гранична комисия, но това „евентуално” не дава нищо конкретно. И механизмите на работа на тази комисия са такива, и процедурите са толкова тромави, че всъщност можем да чакаме резултати едва към средата на следващата година”, каза още Гяуров.