сряда, 30 октомври 2013 г.

Реформаторският блок: Предлагаме пакет от мерки за справяне с бежанската криза, корупцията пълзи все по-високо

Неспособността на управляващите да информират обществото и да предприемат адекватни мерки за бежанците отваря фронт за най-мракобесните сили в политическия живот – националистите от „Атака“ – да формират общественото мнение. Това каза на пресконференция на Реформаторския блок днес Димитър Бечев от Гражданския съвет на Блока. 

Бечев оповести пакет от мерки, които Реформаторския блок предлага, сред които спешно изготвяне на Стратегия за справяне с бежанските кризи, която да се изработи с участието на неправителствения сектор и той да поеме мониторинга и оценката на дейностите, участие на ПНО-представители в Кризисния щаб, създаване на интегрирана база данни за емигрантите с информация за техния статус, в т.ч. здравен, специални мерки за децата и тяхното насочване към училищна среда, масирана информационна кампания, самосезиране на правоохранителните органи за корупционните схеми, засилване на двустранните отношения със съседните ни държави, превантивни мерки по ограничаване контакта на организираните престъпни групи с бежанците и др.

Димитър Бечев бе категоричен, че БСП и ДПС оставят „Атака“ да говори, че България е пред ислямизация, да разделят обществото и да насаждат омраза. Управляващите не са в състояние да спрат това ксенофобско поведение на коалиционния си партньор, допълни още той и допълни, че Външно министерство има неадекватни позиции в двустранните отношение не само с Турция в създалата се ситуация, но и с Гърция, от която не се търсят подкрепа и общи действия.

Корупцията свързана с бежанците се качва на все по-високи нива и застрашава националната сигурност. Очевидно е, че държавата няма нито система за управления на кризи, нито капацитет за ранно предупреждение, а правителството, заето да търси подкрепата на ДПС и „Атака“, не може да се справи. Това добави ген. Атанас Атанасов от ДСБ. Той напомни, че проблемът е известен от месеци, но нито парламентът, нито правителството предлагат законодателни промени като например тези в Закона за убежището и бежанците, които да облекчат процедурите по получаване на статут, така че сирийските граждани да могат да пътуват в държавите, които избират и които искат да ги приемат. Генерал Атанасов добави, че България не се възползва адекватно от двустранното споразумение за решаване на гранични конфликт между България и Турция, нито като страна член на ЕС – от процеса на преговори на Турция за членство в Съюза. В желанието си да угоди на „Атака“, правителството отваря фронт за тежка корупция. За пореден път организираната престъпност се организира по-бързо от държавата, добави той. Ген. Атанасов допълни, че по данни на самите пристигащи бежанци и неправителствени организации, работещи с тях, сирийските граждани са принудени да плащат на „каналджии“ по хиляда или вече две хиляди евро, което прави печалби от над 200 хиляди евро на денонощие за престъпните групи при този интензитет на трафика на хора през границата, а в същото време няма образувани досъдебни производства.

Ген. Димо Гяуров от „Синьо единство“ добави, че са налице данни и за вторична корупция като подкупи, които се вземат от чиновници за уреждане статута на емигрантите, нелегални документи, продажба на лични карти от българи и др. практики. Ако не са известни на нашите служби, значи държавата е в пълна катастрофа, коментира още той и определи като абсурдно издигането на телени заграждения по границата. По думите му, 6-те милиона лева, определени за тази цел, от които 1 млн. лева са за подобряване състоянието на черните пътища около границата, са средства, които ще попаднат в корупционните схеми, а за самата ограда не се знае как ще спре трафика при положение, че не е охранително-известителна система, а телено заграждениие. България уж беше готова за Шенген, а се видя, че не може да охранява европейската граница, допълни още ген. Гяуров като определи ситуацията като грандиозен проблем, който показва, че страната не е готова за Шенген, а неадекватност е демонстрирана и от сегашното, и от предишното правителства.

Настимир Ананиев от Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“ коментира, че Външно министерство дължи обяснения на гражданите защо страната ни няма адекватна позиция в отношенията си с Турция по бежанския въпрос, защо не участва в срещата на т.нар. Южен алианс, която се проведе между Малта, Гърция и Италия и кой и с каква позиция е представлявал България на срещата на комисар Сесилия Малстрьом по въпросите на реалокацията на бежанци. Ананиев определи като „оглушително мълчание“ поведението на България по бежанската криза и в рамките на Европейския съвет, където премиерът Орешарски е бил зает да оправдава пред председателя на ЕК Барозу гласуваното удължаване на мораториума за земята и въздействието на тази акт на парламента върху имиджа на страната като член на ЕС, вместо да търси решение на бежанския проблем.