понеделник, 17 февруари 2014 г.

ПОРЕДЕН ОПИТ НА БСП И ДПС ДА РАЗРЕШАТ НОЩНИТЕ ПЪТУВАНИЯ ПРИ УЧЕНИЧЕСКИ ЕКСКУРЗИИ

Позиция на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО


Откритите лобистки действия на правителството отново стигнаха до премахване на забраната за нощните пътувания при организирани ученически екскурзии. Това е пореден опит на едни и същи хора през последните три правителства да поставят личните си интереси по-високо от безопасността на българските деца.

Министерски съвет внесе в парламента промени в закона за туризма, според който „...пътувания в светлата част на деня приключват:  до 20,00 ч. в периода октомври – март;  до 22,00 ч. в периода април – септември.“ Очевидно без да посмеят да пипнат действащия член 30б- „С договора за организирано детско и ученическо туристическо пътуване с обща цена туроператорът и превозвачът се задължават да предприемат пътувания само през светлата част на денонощието“, БСП и ДПС станаха географски откриватели.

В мотивите към законопроекта по тази тема няма и думичка. Няма и как да има, защото тази промяна не е в обществен интерес. В България светлата част на денонощието не приключва в 20 часа през зимата, дори когато БСП и ДПС управляват.

Забраната за нощни пътувания при организирани ученически екскурзии бе въведена след тежката трагедия през нощта на 04.04.2004 година, когато в река Лим загинаха 12 деца от Свищов. Днес, управляващите отново открито лобират за определени туроператори и превозвачи. Няма по-гнусен лобизъм от този, който застрашава детския живот.

ПП „СИНЬО ЕДИНСТВО“ НАСТОЯВА МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ДА ИЗТЕГЛИ ВНЕСЕНИТЕ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ТУРИЗМА И БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ДА НЕ ПРИЕМА ПОДОБНИ ПОПРАВКИ.