сряда, 12 февруари 2014 г.

Науката е слънце, но в България то вече е севернокорейско

СТАНОВИЩЕ на Експертната комисия по образование, наука, култура, медии и гражданско общество на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО

С изумление разбираме, че „на днешното си заседание Министерският съвет е одобрил проекта на междуправителствена програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата между България и Корейската народнодемократична република. Тя обхваща периода 2014-2017 г... "Изпълнението на договореностите, залегнали в документа, ще доведе до разширяване на връзките и задълбочаване на сътрудничеството в сферата на образованието, в т. ч. и чрез размяна на стипендианти, ще създаде възможности за развитие на отношенията в сферата на изкуството, културата, медиите, библиотечното дело, книгоиздаването, архивите и спорта".

Допълнително проучване на СИНЬО ЕДИНСТВО стигна и до реалния източник, а навярно и инициатор, на тази информация – Министерство на външните работи, ръководено от щедро демонстриращият проевропейски ценности министър Кристиан Вигенин.

Нужно ли е да припомняме, че КНДР е военизирана диктатура, изповядваща идеологията чучхе и сонгун с марксистко-ленински примес?  Че там цари брутална цензура и силова несвобода на словото? Че първият лидер на тази страна се е самообожествил, а настоящият екзекутира собственият си чичо и цялото му семейство?

На какво по-конкретно ще научи българо-севернокорейското сътрудничество нашите деца? С какво челният севернокорейски опит ще обогати българската култура? Възползва ли се България от всички възможности на ЕС за модернизиране на образованието, за гарантиране свободата на словото, за дигитализиране на архивите и развитие на междукултурния диалог, та опряхме до Северна Корея?

Тази смайващо амбициозна тригодишна програма, която ще обхване целия мандат на настоящото правителство, се появява като контрапункт- гротеска точно в деня, в който става ясно от  Доклада на Репортери без граници, че България е изпаднала до номер 100 в класацията по медийна свобода.


Всъщност тази програма не е нито недоразумение, нито шега. Това е целенасочена политика на българското правителство за отдалечаване на България от ЕС. Поредно доказателство за безпрецедентния завой към евразийските ценности, който управляващите от БСП, ДПС и Атака предприемат в опит да подменят евро-атлантическата ориентация на България.