понеделник, 17 февруари 2014 г.

В хаоса покрай новия Изборен кодекс управляващите ще откраднат резултата от изборите

Евтината сценка в парламента миналата седмица по повод агитацията на турски език целеше да отклони общественото внимание от сериозните проблеми на Изборния кодекс /ИК/.
Всички партии в Народното събрание демонстрираха за пореден път популистко и неевропейско поведение в опит да завоалират безсилието на държавата, която  управляват и употребяват вече 13 години.

През 1999 г. правителството на ОДС подписа Рамковата конвенция за защита правата на малцинствата, която ПП СИНЬО ЕДИНСТВО категорично подкрепя. Днес ние ясно заявяваме: проблемът не е в отстояването на едно нормално европейско демократично право, а в неговото уродливо изкривяване в България. В неспособността и нежеланието на правителствата, които управляват държавата от 2001 г. до днес да регулират прекомерната политическа власт на ДПС, която узурпира електората си. В умишленото нагнетяване на етническо напрежение, от което еднаква полза имат - ДПС, които се консолидират срещу „българския враг“, Атака, които засилват езика на омразата, БСП, която се еманципира от коалиционните си партньори в управлението, ГЕРБ, които заемат удобната позиция на балкански патриотар и РБ, които се крият зад мъглява позиция.


Същото това политическо статукво умишлено създава хаотична среда покрай новия Изборен кодекс с цел да открадне резултатите от следващите избори.

За втори път обновената Тройна коалиция прави опит да манипулира вота с процесуални хватки и правила, нямащи нищо общо с демократизиране на избирателния процес и повишаване на доверието в политическите представители.

СИНЬО ЕДИНСТВО изразява сериозни опасения, че приемането на нов Изборен кодекс няколко месеца преди изборите за Европейски парламент, поставя на изпитание тяхната подготовка и провеждане. Очевидно управляващите целят точно това със съкратените в проекта срокове за обявяване на датата на изборите, публикуване на основните документи, регистрация на кандидатите и т.н. Това се случва в противоречие на няколко доклада на Венецианската комисия и ОССЕ, които подчертават нуждата от стабилност на законодателството и препоръчват фундаментални промени да се правят най-рано една година преди изборния процес.

Бързането на управляващите има една единствена цел - да се смени състава на ЦИК, така че тя да обслужи задържането им на власт. Приетите правила за нов състав на ЦИК, макар и прикрити зад въвеждането на постоянна комисия, професионални изисквания за състава и премахването на квотния принцип при конституирането, отварят широко вратата за нейното пълно политизиране. Бивайки избирана с обикновено мнозинство от Народното събрание и без изискване за баланс при номинациите, новата ЦИК ще се формира при пълна липса на гаранции за прозрачност и плурализъм. В най-добрия случай изборът на новата ЦИК ще е възможен едва няколко седмици преди тя да заработи реално - време, което е твърде недостатъчно за създаването на стабилна институционална среда, която да гарантира демократичност и прозрачност на изборния процес.

СИНЬО ЕДИНСТВО настоява ЦИК да се избира измежду всички партии и неправителствения сектор, за да има легитимността да се разпорежда с механиката на избирателния процес и прилагането на правилата.

Новият Изборен кодекс обезсмисля своето съществуване, защото не отстранява и други ключови проблеми, залегнали трайно в изборния процес в България - манипулирането на резултатите, точността на избирателните списъци, равната тежест на гласовете и изкривяването вота на избирателите.

Не са спазени и други основни препоръки на Венецианската комисия и ОССЕ - да се повиши точността на избирателните списъци. А оставеният праг от 7% при преференциално гласуване, вместо задължително гласуване с преференция без праг е отстъпление от поетия от БСП ангажимент за въвеждане на реална мажоритарност в избирателната система.


Нееднократно СИНЬО ЕДИНСТВО е изразявало и подкрепа за електронно гласуване като алтернативна форма на гласуване. Според нас, това решава проблемите с компетентността на ЦИК, манипулирането на резултатите, корпоративния вот (при централно отчитане на резултатите). Смятаме обаче, че текстовете, касаещи електронното гласуване в този Изборен кодекс, са написани така, че го обезсмислят и дискредитират. Изброени са общи принципи, без яснота за правните, технически и оперативни стандарти, които да гарантират демократичността и тайната на вота. Въвеждането на тази форма на гласуване за европейските избори без изясняване на процедурата по закупуване и доставка на машините, както и процедурата по изработване на защитена и сигурна система, превръщат електронното гласуване в поредния механизъм за манипулация на вота.