понеделник, 24 февруари 2014 г.

Нейнски е поемала отговорност и е отстранявала Орешарски заради среща с Васил Божков, докато Реформаторският блок е в коалиция с хора, управлявали заедно с Орешарски

Чрез реставрацията на Големия шлем Русия придърпва България към Евразийския съюз, казаха на пресконференция днес зам. председателите на СИНЬО ЕДИНСТВО Маргарита Бойчева и Емил Йорданов.

Двамата изразиха безпокойството на СИНЬО ЕДИНСТВО от обявените миналата седмица претенции на руския министър на енергетиката за рестарт на проекта „Бургас-Александруполис“ и поставяне на темата в дневния ред на заседанието на българо-руската междуправителствена комисия на 7 и 8 април. Твърденията на руския енергиен министър, че България няма право едностранно да излезе от проекта „Бургас- Александруполис“, след официалното решение на българското правителство през 2011 г. и на българския парламент през 2013 г., са по същество непризнаване на решенията на суверенна държава – член на ЕС. „По същата логика Русия може да твърди и, че България не е имала право едностранно да напусне СИВ и затова следва да ревизира геополитическата си ориентация и да се превърне в част от Евразийския съюз”, каза Маргарита Бойчева.


 
Емил Йорданов представи изчисленията на партията, според които Големият шлем до момента струва около 2 милиарда лева на българския данъкоплатец, потънали в партийни каси и банкови сметки на олигарси, близки до Тройната коалиция. „Всички разходи и ангажиментите, поети до тук, поставят под риск цялата енергийна система на страната и са една от основните причини днес НЕК и БЕХ да са пред фалит. Трупаните през годините задължения, основно по АЕЦ Белене, са една от основните причини агенцията за кредитен рейтинг „Стандарт енд Пуърс“ да понижи оценката си за НЕК миналата седмица”, каза още Йорданов.

Бойчева предупреди, че ако в обтегнатите отношения с Украйна и ЕС Русия намери повод за рекет с доставките на газ, България ще се окаже на прага на нова газова криза от мащабите на тази през 2009 г.
„От тогава в България нищо не се променило – страната ни е 90% зависима от руските доставки, не е изградена нито една интерконектна връзка, не е разширено газовото хранилище в Чирен, не е започнало изграждането на ново”, каза тя.

Двамата зам. председатели коментираха и вчерашната софийска среща на Реформаторския блок, на която – видно от изказването на Петър Москов- РБ се разграничава от приватизацията, проведена от Костов, припознава единствено про-европейската линия на правителството на ОДС, водена от Нейнски и Костов, но в същото време се дистанцира от Нейнски, нареждайки я до опорочени десни политици като Волен Сидеров и Пламен Орешарски.

„С това позорно изказване на Петър Москов Реформаторският блок се нарежда до най-голямото падение на традиционната десница – онзи плакат от фасадата на „Раковска 134”, с който СДС се дистанцира от собствения си министър-председател Иван Костов и го нареди до Кунева, Станишев и Доган”, заяви Маргарита Бойчева.

СИНЬО ЕДИНСТВО посъветва Реформаторския блок, когато нарежда Нейнски до Орешарски, първо да се огледа около себе си. „Защото Нейнски е поемала отговорност и е отстранявала Орешарски заради среща с Васил Божков, докато Реформаторският блок е в коалиция с хора, управлявали заедно с Орешарски”. СИНЬО ЕДИНСТВО напомни, че Даниел Вълчев, Меглена Кунева, Корман Исмаилов, Касим Дал, Сергей Станишев, Ахмед Доган и Георги Първанов са Тройната коалиция – най-големия символ на задкулисието, срещу което хората излязоха на протест през лятото. „Реформаторският блок е клонинг на Тройната коалиция, създаден от „младото поколение лидери на подмяната” в ДСБ. Радан Кънев и Петър Москов отраднаха партията ДСБ от десните симпатизанти и я подариха на Тройната коалиция”, каза Бойчева. Тя попита още дали в стремежа си да се дистанцира от дясната идентичност и от наследството на правителството на ОДС, Петър Москов ще се дистанцира и от собствената си майка- министър на културата в правителството на „опорочените ” десни лидери?