четвъртък, 11 юли 2013 г.

Маргарита Бойчева: На изборите трябва да се яви единна десница - в или извън рамките на Реформаторския блок

СИНЬО ЕДИНСТВО се създаде съвсем наскоро с много ясна идея и с много ясна концепция какво трябва да се случи в рамките на дясното политическо пространство в България. Трябва да има консолидация в десницата. Смятаме, че на тези избори трябва да се яви единна десница - в или извън рамките на Реформаторския блок. И това е задължително условие, за да се гарантира демокрацията в България и да се сложи преграда срещу реваншистките посегателства на олигархията, каквито неминуемо ще има, когато правителството на Орешарски падне.

Това каза заместник-председателят на партия СИНЬО ЕДИНСТВО Маргарита Бойчева в телевизионно интервю по Канал 3 в отговор на въпрос как според СИНЬО ЕДИНСТВО българската десница трябва да се яви на следващи избори.

На питане дали Реформаторският блок всъщност не представлява предизборна коалиция, Бойчева заяви: Към този момент отговорът сякаш е ясен – ние нямаме отговор. Очакваме подкрепата на други партии, на граждански организации, на активни граждани, които да сложат подписите си под тези НАЧАЛА НА ОБЕДИНЕНИЕ НА РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК. Това е своеобразен тест как и доколко ние успяваме да стигнем до хората и как прокарваме пътя си на връщане на доверието. Тук на тази маса стоят партии, които загубиха доверието на избирателите само преди два месеца. В същото време е честно да кажем на хората, че когато имаме идея и предлагаме съвсем конкретни 12 стъпки, които е нужно да се случат в държавата, трябва да можем да им кажем как възнамеряваме ние конкретно, тези пет партии, подписали се в този Реформаторски блок, да ги случим. Честно е да се каже, че това може да се случи през управление на държавата. За да управляваме обаче, трябва да спечелим избори. За да спечелим избори – трябва да се явим в някакъв формат. Дали форматът Реформаторски блок е онзи, който ще спечели голямо доверие и мнозинство, така че да можем да влезем в управлението на страната – ако не да управляваме самостоятелно, то поне да бъдем решителен фактор в управлението, е дискусионен въпрос. И е важният дебат, който Синьо единство е готова да води, допълни Бойчева.

Тя обясни каква точно е причината СИНЬО ЕДИНСТВО да се включи във формированието от пет партии: СИНЬО ЕДИНСТВО участва като част от осъзнатото усилие да се противопоставим на олигархичния модел на управление в страната, чиято еманация се явява кабинетът на г-н Орешарски. Това е едно усилие на демократично мислещите българи, на демократичните партии в страната, на гражданските сдружения да начертаят ясна разделителна линия между гражданите и мафията, да поискат да се върне нормалността в държавата, институциите в страната да работят адекватно и тя да се върне на картата на европейската демократична общност. Ние направихме това, което са в състояние да извършат едни извънпарламентарни партии – да се обединят, да застанат зад общи цели и виждания какво да се прави в страната в тази кризисна ситуация и да бъдат много ясен глас на този план, който да начертае стъпките за излизане от настоящата криза, каза още Бойчева.

12-те конкретни стъпки, които Реформаторският блок представи пред обществеността наскоро, имат за цел нормализиране на обществено-политическата среда в страната. Обобщени, те включват мерки за борба с корупцията, установяване на върховенство на закона в държавата, разделяне на олигархичните структури и влияния върху политическите партии, ясни правила, свързани с честна конкуренция, с равен старт, със свобода на словото и медийни регулации, каза Бойчева. Тя коментира още, че ако изброените стъпки се случат в България и установят нови правила и нов начин на правене на политика, няма да има такова чак значение дали правителството е ляво или дясно, защото страната ще е стъпила на здрава демократична основа. Дотогава обаче на България й трябва дясно демократично управление.

В тази връзка заместник-председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО засегна и темата с безпрецедентното писмо на германския и френския посланици в България, в което те заявяват, че държавата ни трябва да се освободи от олигархичния модел на управление. Бойчева коментира, че в Германия и във Франция на власт са правителства, членове на две различни политически семейства: „Във Франция управляват социалистите, в Германия – десните. Техните посланици в София, и това е невъзможно да стане без висшата санкция на Берлин и Париж, ясно заявиха, че случващото се в България е неприемливо. То е извън представите за добро и лошо в Европейския съюз и е още един аргумент в подкрепа на това, че дебатът в момента в България наистина е за проевропейско и антиевропейско, и демократично и недемократично”, заяви Маргарита Бойчева.

Видео от предаването КАКВО ДА СЕ ПРАВИ можете да видите тук: http://kanal3.bg/?v=12658