четвъртък, 25 юли 2013 г.

Надежда Нейнски: Управляващите показват абсолютна глухота

През изминалите 41 дни за мен най-страшното е, че управляващите отказват всякакъв диалог с протестиращите. Държат се все едно нищо не се е случило.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия евродепутатът от Синята коалиция и член на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО Надежда Нейнски.

Нахалството и наглостта на властта са стигнали невероятни граници, че хората разбраха окончателно, че не искат да ги чуят. Продължават да се назначават заместник - министри, да актуализират бюджета - все едно нищо не се е случило. Политическата криза неминуемо води и до икономическа, до затъване на страната, а кабинетът не предприема мерки срещу това, добави евродепутатът.

Управляващите дойдоха на власт с обещание да стабилизират страната и да спрат мафиотизацията. А само след седмица започнаха да вършат такива безобразия, че потвърдиха веруюто на песимиста, че винаги може да е по-зле. Хората излязоха на улицата заради подмяната на легитимните институции. В момента такива са само президентът и може би главният прокурор, посочи Нейнски.  

Тя заяви, че хората на улицата имат ясна представа срещу какво се борят. Протестите са срещу цялата политическа система, а липсата на легитимност на институциите и на партиите води до търсенето на други решения.

Най-важното решение, което трябва да бъде взето в момента, е промяна в Изборния кодекс от страна на управляващите, което за тях би било политическо самоубийство, отбеляза още Нейнски.

По думите й, Реформаторският блок, в който влиза и Синьо единство, работи върху изготвянето на конкретни механизми, за да може промяната на политическата система в България да се случи.

Синьо единство продължава да предлага публичен дебат по основните проблеми и да излезем с една обща програма.Трябва да можеш да се изправиш очи в очи с хората, дори с тези, които те критикуват. Защото най-страшно е, когато спрат да те критикуват, каза още Надежда Нейнски.     

Избистрянето на образа на Реформаторския блок е възможност той да заеме адекватна политическа позиция, в която хората да припознаят някаква алтернатива, допълни евродепутатът.

С годините и ние загубихме част от своята легитимност. Трябва да проверим нашето доверие и способността да извършим промяна сред самите хора, обобщи Надежда Нейнски.