неделя, 7 юли 2013 г.

Христо Панчугов: Единствено политическите партии са се доказали като успешна форма на представителство

В исторически план единствено политическите партии са се доказали като успешна форма на представителство. България има нужда от силна десница и единственият начин да я получи е създаването на единна дясна партия.

След като подписахме с ДСБ Единната платформа на 20 януари, след като имаме общи оценки, общи каузи, тогава моят логичен въпрос е какво ни разделя, защо не можем да направим крайната стъпка. Но това, което се случва е и позитивно, защото благодарение на подобен тип дебати, можем да поставим този въпрос публично. И колкото по-бързо намерим стъпките, толкова по бързо ще се случи и другото – голямото”.

Това заяви председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО Христо Панчугов на открита дискусия за десницата, организирана от Клуба на стипендиантите на фондация "Конрад Аденауер" в сряда.


„Оформянето на образа за българската политика като място, в което всички са еднакви и на никого не може да се вярва, е най-голямата грешка в последните години. Дълго време се хвалехме, че СДС е най-дълголетната от партиите, дали началото на промените в страните от Източна Европа. Това беше също грешка, защото не ни позволи да осъзнаем, че трябва да променим и целите, и начина си на комуникация с избирателите, заяви още лидерът на СИНЬО ЕДИНСТВО. Според него, дясното в България не е успяло да създаде около себе си общност, която реално да представлява.

"Всеки път, в който сме се опитвали да го правим, много бързо заменяхме политиката с процедура. Ставахме жертва на политическата гордост, на структурата, на нещата, с които сме се опитвали да живеем. Разговорът за десницата минава през това – отказ от претенции в тази посока и поставяне за цел да се създаде общност",
обясни тезата си Панчугов.

Силен реформаторски блок, който да предложи алтернатива, е невъзможен, преди да се състои разговорът за десницата. Първата стъпка в процеса на търсене на общност е опитът да се определи реформаторският дневен ред, каза още Христо Панчугов.