понеделник, 22 юли 2013 г.

Надежда Нейнски: Писанчев - шеф на ДАНС - не е „чудесно решение”, както смята Борисов

Гражданите протестират, защото нямаме правилно функциониращи демократични институции, смята евродепутатът

Това, което се случва в България, най–вече протестите, е опит отстрана на гражданите да запълнят един огромен вакуум на отсъствие на правилно функциониращи демократични институции, каза в интервю за радио К2 Надежда Нейнски, евродепутат от Синята коалиция.

Бившият син лидер твърди, че когато си в опозиция и изпаднеш в изолация, тогава изведнъж се сещаш, че е хубаво да се партнира. От ГЕРБ не се изказват по актуализацията на бюджета и назначаването на Владимир Писанчев за шеф на ДАНС, нещо повече, твърдят, че това назначение е „чудесно”.

Надежда Нейнски каза, че е чула името на Владимир Писанчев около случая “Галерия” и продължи, че оценката й сериозно се разминава с тази на ГЕРБ. От традиционната десница са готови за дискусия, но не и да се събират по къщите да се договарят и да правят неща, в които няма нищо политическо.

В политиката няма приятелства, а ясно структурирани позиции, тези и оценки и въз основа на тях се преценява дали може да се партнира. Тя се съгласи, че на този етап десномислещият избирател трябва да избира между реформаторския блок и ГЕРБ, важното е хората с гласа си да очертаят физиономиите на отделните политически формации.

За някои десни хора действията на ГЕРБ са неприемливи и затова те сигурно ще изберат реформаторския блок. Надежда Нейнски твърди, че това са много сложни процеси, в една държава, докарана до такова тежко състояние, няма лесни и бързи решения.

Според нея в реформаторския блок има хора, които са осъзнали необходимостта от въвеждането на правила в България. Оттам нататък дебатът за дясното тепърва предстои. Дебатът за дясното трябва да се структурира около политики, той не трябва да бъде около това кой да води дясното.

В момента точно поради кризата в десницата всяка новосформирана формация се обявява за дясна. Десен обаче се става не по написани програми, а по действия. ГЕРБ се дефинират като десни, но не присъстват в политическия дебат в страната. Неприсъствието на ГЕРБ в парламента е част от недемократичния начин, по който функционира България.

Според нея, когато институциите не са по местата си, хората се опитват сами да решат проблеми, които на практика са много трудно решими от самите граждани. Затова се получава и един омагьосан кръг. Трябва политически да се структурират нещата, за да може начело на страната да застанат хора без зависимости, които да помогнат за реформирането и завръщането на демократичността в България, смята още Нейнски.

Евродепутатът заяви, че всичко зависи от начина, по който ще се структурира дясното обединение и начина, по който се изчисти неговата физиономия. Обединението е хубаво нещо, но то трябва да има адекватно съдържание. 

Хората първо искат да знаят какво се обединява, зад какви принципи и реално какво представителство биха могли да имат. Затова десните политици трябва да бъдат много внимателни и да дадат ясни доказателства, че не става въпрос за поредната политическа игра, а става въпрос за искрени усилия за избистрянето на физиономията на модерната десница, уточни тя.

Надежда Нейнски заяви, че не е толкова важно кога ще бъдат следващите избори, а каква готовност ще има десницата на тези избори. Тя продължи, че има едно безусловно нещо, което се е случило през последните няколко седмици и това е пълното разбиране, че трябва да има радикална промяна в избирателния закон и начина, по който се провеждат изборите. Трябва да се гарантира честността на изборите и това, че максимално голям брой хора ще получат своето представителство.