понеделник, 29 юли 2013 г.

Хр. Панчугов: Дебатът за десницата е неотменна част от дебата за Реформаторския блок

В момента, в който се каже единен политически субект, всички, включително и членовете на политическите партии, си представят как губят позиции в местната си структура и как изведнъж предават всичко, зад което са стоели в последните години. Това в никакъв случай не е нашата цел. Ние първо искаме да се случи публичен дебат за десницата, за да е ясно кой на какви позиции е и с какви аргументи застава зад определена идея. Позицията на Синьо единство е ясна – в посока единен политически субект.

Това заяви в петък председателят на ПП Синьо единство Христо Панчугов в предаването „Рефлектор” в ефира на радио Бинар. На въпрос на водещата какви ще бъдат стъпките на Синьо единство, ако останалите партньори в Реформаторския блок продължат да дават отпор на идеята партиите в блока да се превърнат в едно общо тяло и все пак изберат формата коалиция, Панчугов отговори, че е необходима „коренна промяна в начина, по който десницата в България търси доверието на своите избиратели и то минава отвъд партийната гордост. Ние искаме да чуем и другите аргументи – по възможност публично. За нас дебатът за десницата е неотменна част от дебата за Реформаторския блок, който е естествено надграждане на разговора за правилата”.

На въпрос има ли СДС място в Реформаторския блок, Христо Панчугов отговори, че е необходимо разграничение на двете общности, които, според него, съставляват СДС: „Едната е партийният апарат, който се оказа, че може да бъде манипулиран, може да обслужва чужди интереси и на него може да се влияе. Другата част са хората, които гласуват за СДС, на които им е неудобно от тази подмяна на ценности, случила се в рамките на няколко месеца. Ние никога не сме имали проблеми да си комуникираме с тази общност, няма да имаме и занапред. В основите на въпроса е дали може да се случи тази промяна в СДС и дали новият председател ще говори от името на общността, която си спомня ценностите и иска да продължи да ги отстоява, въпреки партийния апарат. Битката за обединение на десницата е голямата цел и в този разговор СДС категорично има своето място като общност. Това, което трябва да се прави в момента, е да се обединяват не партийни структури, не партийни лидери, а общности”.

По отношение на продължаващите вече месец и половина протести в страната и най-вече в София, Панчугов коментира, че всъщност една от най-големите изненади за управляващите у нас се оказа способността на българските граждани, без да бъдат организирани и без да се налага да протестират за цени, или по битови проблеми, да излязат на чисто граждански протест по повод на едно конкретно назначение и това да се трансформира в голяма гражданска енергия, насочена срещу задкулисието в българската политика и политическата схема.

Според лидера на Синьо единство, стереотипизирането – поставянето под общ знаменател - на всички политици в България, е сред най-големите проблеми в българската политика: „Сега е моментът да покажем, че търсим нов начин за правене на политика, особено в рамките на българската десница и всъщност това е и една от причините да приема да бъда председател на една от политическите партии в България”, пояснява той и допълва, че в последните години в България – се утвърждава идеята, че всички политици участват в задкулисна договорка: „Тези протести доказват, че е достигнат критичният минимум и че подобен тип теза не може да бъде налагана. Сред гражданското общество има осъзнаване, че политиката е нещо различно. Че тя, на първо място, е разговор за представителство и разговор за пътя, който нашата държава трябва да поеме”, каза още Христо Панчугов.

Като политолог председателят на Синьо единство допълни, че изходът от всяка кризисна ситуация в една демократична система са изборите: „Да не харчим пари, за да правим точно това, което е в основите на демокрацията, не може да бъде посочено като аргумент. От едни нови избори полза ще имат категорично българските граждани, защото ще се спре със спекулацията „30 хиляди на площада срещу един милион, които са гласували за БСП”. Ако БСП са толкова убедени, че този милион ще ги подкрепи отново, какво тогава ги спира да потърсят тази подкрепа, а ние, лошите протестиращи, които не разбираме гениалната мисъл, която стои зад това правителство, да не бъдем обвинявани, че му пречим да работи.
Въпросът не е и в това да бъде поведен протестът, а като политици да формулираме решения и включвайки наистина гражданите в този процес за това как трябва да се променят правилата в България - да им дадем причина да продължат с тази енергия, завърши Христо Панчугов.