неделя, 7 юли 2013 г.

НАЧАЛА НА ОБЕДИНЕНИЕ НА РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК

Вече повече от 20 дни България протестира срещу олигархията и сливането на политиката с мафията, което разяжда отвътре страната ни. Демокрацията в България не работи, защото икономически и престъпни групировки контролират големите партии. Гражданите на България са отвратени от израждането на политическата система във фасадна демокрация. Зад парламентарно представените днес политически сили стоят едни и същи олигархични интереси. Точно те, а не общественият интерес, определят решенията и политиките на управляващите.

Гражданите на България са отстранени от собствената си държава, а нейните институции са впрегнати да работят срещу тях. Интересите на групировки и олигарси подчиняват и корумпират цялата държавна машина, овладяват ресурсите и унищожават правовия ред, конкуренцията и свободната инициатива. Дългогодишната власт на олигархични кръгове, на които Делян Пеевски и Цветан Василев са само лицата и регионалните монополи, за които ТИМ е само пример, ни превръща в най-бедните в ЕС.

България се откъсна от цивилизационния път на Европа, с което се превръща в проблем за европейската общност. Правят се достатъчно ясни стъпки, които предпоставят проблеми с членството ни в НАТО и ЕС.

Увеличава се пропастта между партиите в парламента и активните хора на България. Ние гражданите по площадите творим история, а тези залостили се зад стените на собствените си грехове изпадат в параноя, твърдейки, че срещу тях имало заговор и какво ли още не. Протестите демонстрират решимостта на българите да отхвърлят мафиотския модел на управление на БСП, ДПС, ГЕРБ и Атака. Нужна е мощна гражданска и политическа алтернатива на статуквото.

“Обединението прави силата” – ние създаваме обединение на гражданското общество срещу мафията.

Това е възможно. Чрез осъзнато усилие за изграждането на широк Реформаторски блок, отворен формат от политически партии, неправителствени организации и активни граждани.

Наша цел е изграждане на модерна и справедлива обществена среда чрез:

 1. Нови изборни правила, гарантиращи честни избори.
 2. Прозрачност и публичен контрол при финансирането на партиите. Целево финансиране, гарантиращо конкурентност и политическо представителство на българските граждани.
 3. Освобождаване на съда, прокуратурата и полицията от политически, мафиотски и олигархични зависимости.
 4. Безкомпромисно преследавне и наказание на корумпираните и злоупотребилите с власт.
 5. Изваждане на регулаторните органи от зависимостите им от корпоративните и политически итереси.
 6. Прилагане на стриктни  антимонополните правила за защита на конкуренцията, свободната инициатива и интересите на потребителите.
 7. Равни възможности и честна конкуренция в обществените поръчки. Ново законодателство, гарантиращо изваждането на мафията от тях.
 8. Деполитизиране на държавната администрация и персонална отговорност от държавните служители. Премахване на партийните и роднински назначения.
 9. Включване на инструментите на пряката демокрация и гражданския контрол при вземането и изпълнението на решения на централно и местно ниво.
 10.  Остро противодействие на опитите за разделение на българската нация и противопоставяне на етнически или религиозен принцип.
 11. Премахване на медийните монополи и прозрачност на медийната собственост, като гаранция за свободата на словото.
 12. Опазване на българската природа и богатствата й чрез стриктно ново законодателство.

Вярвяме, че единственият начин да разрушим мафиотско-олигархичното статукво в България, е чрез обединение на усилията на партии и граждани. В името на върховенството на закона.

Днес правим първата стъпка.


София, 07.07.2013 г.