понеделник, 18 ноември 2013 г.

Мартин Димитров: Дефицитът догодина ще е над 2%

„Бюджет 2014 има огромни проблеми и може би най-големият от тях е, че не е балансиран. Дефицитът в хазната ще бъде над 2%, което ще доведе до нарушение на Пакта за стабилност“, заяви в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air бившият лидер на СДС и настоящ член на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО Мартин Димитров.
Според него е съвсем реално приходите да не бъдат събрани. „Подобен развой е страшен, защото в момента се правят изключително популистки разходи. Притеснително е защото в отчаянието си да се задържат на власт, управляващите ще зарежат съвсем финансовата стабилност на страната“, допълни Димитров. По думите не е ясно как правителство, в което няма никакво доверие, ще направи адекватни реформи и ще успее да привлече инвеститори.
„В бюджета са предвидени и малко над 600 млн. лева, които би трябвало да играят ролята на резерв, те ще влязат в така наречения специализиран инвестиционен фонд и би трябвало да бъдат харчени за увеличаване на работните места, производството, експорта. Агенции, министерства и общини уж ще имат възможност да се конкурират с инвестиционни проекти. Истината обаче е, че тези пари ще бъдат раздавани ей така на хора, които биха помогнали на кабинета да се задържи по-дълго на власт“, заяви още Мартин Димитров.
По думите му друг парадокс е, че най-бедната държава в Европейския съюз (ЕС) ще прави най-скъпия газопровод. „Няма спор, че и тази сметка ще я плати данъкоплатецът. Ще бъде създадена проектна компания, но рискът ще бъде поет от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Да не говорим, че е съвсем реална опасността таксите, които страната ни ще получава да не покриват разходите ни по заемите. Това от своя страна може да накара Русия да предяви претенции към тръбите“, поясни Мартин Димитров.
Относно повишеното напрежение в България през последните дни, Димитров заяви, че най-вероятно управляващите се подготвят за предсрочни избори. „Имат нова линия на поведение – да бъдат сплашени хората и по този начин протестите да бъдат овладени. Това обаче трудно може да стане, по-скоро ще има ескалация и демонстрациите ще стават все по-яростни. От тази гледна точка е жизненоважно сега да има единна десница и различията в Реформаторския блок да бъдат преодоляни, защото хората искат алтернатива“, обясни Мартин Димитров.
Източник и снимка: bgonair.bg