неделя, 10 ноември 2013 г.

Позиция на Реформаторския блок

 24 години след началото на българския преход, посрещаме 10 ноември отново на улицата. Вече 150 дни будните граждани на България, провокирани от безпрецедентни по своята наглост политически действия,  протестират срещу управляващите и настояват за оставка на правителството и  разпускането на Парламента.

Институцията, призвана да е фундамент на държавата - Народното събрание, произведе поредица от скандални решения. Стартът беше даден с назначаването за председател на ДАНС на лице с репутация на изпълнител на задкулисието. А грандиозната кулминация на орезиляването на институциите настъпи, когато се оказа, че заместник-председателят на Народното събрание Христо Бисеров е разследван за типични за злоупотребата с власт престъпления – пране на пари  и крупна данъчна измама. В този позорен сюжет още по-притеснителна е ролята на службите, които по закон са призвани да се борят с този вид престъпления. Основателно възникват опасения, свързани както със сигурността на информацията, с която те работят, така и целите, за които я използват.

Изчезването от видимата политическа сцена на „персона” от подобен ранг обаче,  не намалява разрушителната сила на удара, нанесен върху и без това силно подронения престиж на институциите,крепящи държавата. Разграничаването на управляващите партии от „личните причини” звучи по-скоро жалко, отколкото убедително. Благодарение на продължаващите 150 дни протести, този пореден опит за преподредба на мафията беше осветен, а гущерът не успя да откъсне опашката си на тъмно. Това вече е невъзможно. Не и 24 години след 10 ноември 1989 година. Защото управление през „сиви” кардинали води до „сива” икономика, сенчест бизнес и липса на справедливост за обикновените граждани. 

Реформаторския блок настоява за незабавна оставка на правителството на ДПС, БСП и „Атака“ и разпускане на 42-то Народно събрание. Искаме нови европейски правила срещу мафията, а не нови лица, подхвърлени от олигарсите.

Реформаторски блок
10 ноември 2013 г.