вторник, 19 ноември 2013 г.

Надежда Нейнски поиска подкрепата на Европейския парламент за протестиращите в България

Евродепутатът на „Синьо единство” и Реформаторския блок Надежда Нейнски поиска подкрепата на Европейския парламент за протестиращите в България. На откриването на Пленарната сесия в Страсбург снощи тя се обърна към европейските депутати с думите: „Така, както преди 15 години подкрепихте стремежа ни да скъсаме с комунистическото минало, така днес дайте шанс на младостта в България да защити европейското си бъдеще!”

Евродепутатът каза още: „Знам, че следите онова, което се случва в България през последните месеци. 
Но днес съм тук да ви кажа, че има две Българии. Едната, на неясните политически и икономически интерес зад кабинета Орешарски, които  извадиха през последните месеци по улиците на България хиляди хора в опит да се противопоставят на мафията и корупцията. В тази България правовият ред отстъпва пред административния произвол. Солидарността отстъпва пред расизма и ксенофобията. Институциите са подчинени на корпоративни интереси.

Днес обаче аз търся от вас подкрепа за една друга България. Онази, която повече от 150 дни  протестира за морал и ценности. България на светлите и непримирими умове, на хората с кураж да защитават принципи в едно безпринципно време. На онези, които не ги е страх да кажат на висок глас, че има и други неща, освен хляба, за които си струва да се протестира. Млада България, която е решена да не живее в компромиси като родителите си. Тази България не се плаши от щитовете на тежко въоръжената полиция, от среднощните проверки и разпити. Тя иска промяна, не подмяна. За тази България искам вашата подкрепа, тук в сърцето на Европа”, призова колегите си от трибуната Надежда Нейнски.

Снимка: В. Стандарт