вторник, 19 ноември 2013 г.

Ген. Гяуров: Трябва да има операция "Чисти ръце"

Независимо колко ще бъде трудно, трябва да се случи такава операция "Чисти ръце", в противен случай сме обречени на статуквото, което води до тотално загниване и отсъствие на държавност.

Стигнахме до извода, че системата на правораздаване и системата на сигурността, на разследването, са ключето към разкъсването на възела. Няма нито големи, нито малки присъди, проблемът идва оттам. Защото зависимостите от политическото задкулисие се пренасят в съдебната система, в опазването на обществения ред. Те стават подвластни на политическото задкулисие и започват да им служат. Докато не се осигури справедлив съд и операция "Чисти ръце", нищо друго няма да може да се случи след това.

Съдът все пак не е изключително компетентен и почтен и много често е проконтролиран в голяма степен. Не по-малък е проблемът с предварителното производство, с качеството на материалите, които се внасят в съда. Вероятно там невинаги става дума за корупция, може би много често става дума за обикновена некадърност. С изумление виждам, че органите на прокуратурата се запълниха с хора, купили си дипломи, хора, които не са годни да напишат един елементарен обвинителен акт, как да очакваме нещо в съдебната зала, при положение, че по презумпция адвокатите са по-добре подготвени.

По отношение на Академията на МВР Реформаторският блок също има радикални предложения. Тя трябва да се трансформира в школа за полицаи. Тя бълва в момента не особено годни кадри. А обикновеният полицай е тотално неподготвен с ежедневието, което ще се сблъска на улицата. Всичко това няма да стане изведнъж, но все от някъде трябва да се започне. Според нас основното е да изолираме политическата зависимост на първо време. Трябва да се променят правилата за работа и за избиране на ВСС. За да се премахне политическата зависимост, трябва да се намали квотата на НС, но тя не трябва да се премахва. ВСС трябва да се излъчва пряко и само от съдии. В прокуратурата предвиждаме само прокурорски съвет, който подобно на съдийския, да има правомощия по назначения, кадруване, растеж в кариерата, преместване и т.н.

Структурата на прокуратурата в момента е пирамидална. Едва ли може напълно да се избяга от това, защото логиката на работа на прокуратурата е подобна, макар че това частично може да се намали. Най-радикалното ни предложение, което е дори революционно, е свързано с главния прокурор. Предлагаме намаляване на мандата от една страна, промяна в начина на избирането му, не от ВСС, който не е тайна, че е тежко зависим от разни фактори, не само политически, предлагаме кандидатурата на бъдещия главен прокурор да бъде предложена от НС с мнозинство от 121 гласа, а президентът на база на това предложение да назначава главен прокурор. Допускаме възможността президентът да откаже. Тогава това вето от президента трябва да се преодолее с мнозинство от 2/3. Предвиждаме възможност за отзоваване на главния прокурор - поради несправяне например.

И хората, и институциите, и ведомствата не спазват правилата. Не зная кой би бил човекът, който ще направи операция "Чисти ръце", това вероятно ще дойде като последствие от законодателни промени и от определяне на ведомствата, които да се занимават с това. Основната отговорност по борбата с корупцията и особено по високите етажи на властта, трябва да бъде в една специализирана прокуратура. Тази, която действа сега, не е ефективна, нито нормативно има възможности да се занимава с нещо друго, освен с организираната престъпност, нито има капацитета за това. Необходима е законодателна промяна и много ефективна спецпрокуратура, която да се занимава само с това. Това е нашата идея – и повече правомощия да има, и повече кадрова ефективност. Въпросът не е лесен, отново опираме до това кой ще е човекът. Промяната трябва да започне отвътре в институциите под обществен натиск.

Надявам се, че онова, което демонстрира в началото главният прокурор, продължава да бъде негово верую и в момента. Да си даваме сметка обаче, че той не е разследващият по важните производства, той е на върха на една пирамида. Ако надолу пирамидата не работи, той нищо не може да направи. Затова трябва промяна в цялостната система, да се създадат възможности за търсене на тотална отговорност на всеки един от по-долен етаж. Това е валидно и за много други ведомства. Позволявал съм си да кажа, че и Господ да слезе от небето и да оглави едно ведомство, то ако не работи отвътре, нищо няма да се случи.

............................

Димо Гяуров е политик от "Синьо Единство". Той е бивш директор на Националната разузнавателна служба.

Коментарът бе направен тази сутрин в "Студио БГНЕС".