вторник, 21 януари 2014 г.

Изказване на зам. председателя Александър Маджиров пред Първата национална конференция на ПП Синьо Единство, 18.1.2014 г.

Здравейте и от мен,

Като част от ръководството на партията нося и поемам отговорността да сме днес в тази ситуация. Пътят, по който ще поемем оттук нататък няма да е лесен – пътят на изграждането на силна и единна дясна партия. Дясна партия, в която няма да има квотен принцип и задкулисни договорки. Дясна партия с ясни принципи и ангажименти пред обществото. Това очевидно минава през избори, на които да оценим имаме ли обществена подкрепа за тази наша теза.

Какво означава да си десен?

Преди всичко да си десен означава да разчиташ на себе си, да вярваш в собствените си възможности и да носиш отговорност за живота си.

А какво означава да си десен политик?

Да се бориш ежедневно за създаването на среда в която всеки човек свободно може да развие потенциала си.

Как изглежда България днес?

-         Все още правото на собственост в широкия смисъл на това понятие не е гарантирано;
-         Изключително лоша бизнес среда. Ние българите не искаме да правим бизнес в България, как очакваме да станем привлекателни за чуждестранни инвеститори;
-         Фалирали социални системи, изцяло зависещи от държавата;
-         Непрогнозируема среда. Нещо, което бе наложено по време на управлението на ГЕРБ. Сутринта се вземаше едно решение, на обяд се променяше на 180 градуса, а вечерта се връщахме на позицията от сутринта.
-         Образование, което съществува заради самото образование и няма никаква връзка с нуждите на пазара на труда;
-         Децентрализацията е само предизборен лозунг. Общините и местното самоуправление са в пълна зависимост от правителството и нямат никакви възможности за самостоятелна политика;
-         Все още не можем в пълна степен да се възползваме от членството си в ЕС. Не успяваме да усвоим средствата предвидени за България, а и ЕС не е само еврофондове. ЕС е възможност да внесем в България модерен начин на управление на държавата и модерен начин да правим бизнес, но след седем години пълноправно членство твърдо отказваме да го правим.

Как да се промени всичко това? 

Няма да стане лесно, няма да стане и утре. Ще стане с ежедневна битка. Вярвам, че във ваше лице съм намерил хората, с които да водя тази битка!

Едно нещо научих от относително краткия си житейски и професионален опит – няма кратък път. Няма как да постигнеш целите си по заобиколния начин, няма как да ги постигнеш и с тарикатлък, а още по-малко с опити да представяш фикциите в главата си за реалност. Нещо, което се е превърнало в норма на поведение от редица т.нар. модерни и нови политици в България.

Не веднъж ми се е случвало да излизам прав и победител от на пръв поглед слаби позиции, като с течение на времето се оказва, че логиката и принципите са непобедими съюзници. 

Надявам се и сега да е така!

Благодаря и успех!