вторник, 21 януари 2014 г.

Емил Йорданов, зам. председател пред Първата национална конференция на ПП Синьо Единство, 18.1.2014 г.


Много е трудно да се направи качествен анализ и пълноценно изложение на фона на това, което изкристализира в момент като този. Казвам „момент като този“, визирайки изходната позиция на нашето „Синьо единство“ по пътя към майските избори и това, което ще се стремим да покажем на хората в този кратък период от време.

Ключовата дума в последните месеци беше „принципи“. Заради принципи станахме част от реформаторския блок и отново заради принципи бяхме изгонени от него. Защото нашите принципи се оказаха твърде висока летва за хора, свикнали да нагаждат морала си според ситуацията. Нашият морал обаче остава константа и надявам се, ще остане елементът, който ни държи заедно най-здраво. Именно така става много лесно да следваме нашите принципи и да убеждаваме хората в тяхната искреност и надеждност.

Пътят е или десен, или грешен. Това не е клише, а неоспорима истина. Аксиома, издържала теста на времето. Дясното не може да бъде предадено за два процента повече, дясното не може да бъде заменено с левичарски патос и не може да бъде подменено от популистко красноречие....... Или може би може... Защото тъкмо сега се случва нещо подобно. Левичари, обявили се за десни, подват ръка на бъбриви популисти с ясната цел да подредят меню, с което да впечатлят сериозно количество объркани хора.

В тази обстановка нашата роля е именно да убедим дясно-мислещите в очевидната истина. Тя е, че ние оставаме единствените носители на дясното в България, носители на традиция и честност.

Нашата цел не са нито интелектуалците, нито аутсайдерите, нито богатите, нито бедните, нито умните, нито глупавите. Нашата цел не е да убедим целокупното народонаселение, че ако изберат да ни следват ще цъфнат и ще вържат. Ние трябва да събудим човека който е заспал на седалката отдясно, да го убедим, че е все още не е изпуснал спирката и има кой да му помогне да слезе от стария автобус и да достигне до целта. А целта ни (вярвам за всички нас) е европейска, правова държава с уважение към закона и толерантност към личността.