четвъртък, 30 януари 2014 г.

СИНЬО ЕДИНСТВО подкрепя референдум по темите, касаещи изборния процес

Ключови политици от СИНЬО ЕДИНСТВО имат дългогодишна последователна позиция по подложените на дебат основни принципи на изборното законодателство в България, залегнали още през 2002 г. в „24 идеи, които ще променят България”. Ваньо Шарков и Надежда Нейнски са първите вносители в 40-тото НС на законопроект за електронното гласуване, отхвърлен тогава от мнозинството на Тройната коалиция.
Такива предложения бяха правени и в 41-вото НС от Синята коалиция, където бяха отхвърляни от мнозинството на ГЕРБ, част от което бе и Росен Плевнелиев.


БСП, ДПС, НДСВ и ГЕРБ управляваха държавата през последните 13 години и умишлено пропиляха това време с категоричната си липса на воля да правят реформи в изборното законодателство. 

Последните два парламента, показаха тотално единомислие по запазването на всички дефекти, натрупани при постоянните промени на избирателните закони. Тъй като ползването на подкрепата на казионни "граждански" организации като алиби за овладяване на изборните резултати, се превърна в норма за сегашното правителство, е време този разговор да бъде пренесен в българското общество.

СИНЬО ЕДИНСТВО смята, че именно референдумът е механизма, чрез който това да се случи. Поради посочените причини обаче сме сигурни, че подобна идея няма да бъде подкрепена от сегашния нелегитимен парламент.

ЗА машинно и/или дистанционно(електронно) гласуване. Убедени сме, че това ще облекчи изборния процес, ще намали изборната администрация, ще улесни преброяването на гласовете и ще намали възможностите за подмяна и фалшифициране на изборните резултати.

ЗА въвеждането на мажоритарността при гласуване за пропорционални листи чрез отпадане на бариерата за изразяване на преференция за един или друг кандидат в листата. Смятаме, че мажоритарните системи в чистия им вид, както несполучлив модел на смесена система ще доведат до огромни диспропорции между подадените гласове и полученото представителство. Опитът от изборите през 2009 година го доказа. 

ПРОТИВ задължителното гласуване, защото то оспорва основно конституционно право, както и базов демократичен принцип - правото на избор. Отнема шансовете на партиите извън статуквото. Спорни са възможностите за ограничаване на купения и контролиран вот при неналичието на други механизми.

СИНЬО ЕДИНСТВО напомня, че зададените от Президента въпроси съвсем не решават редица дефекти на сега съществуващото законодателство, възпроизведени от новия проект за Изборен кодекс. Проблеми, свързани с политическата зависимост на ЦИК, липсата на съдебен контрол върху нейните решения, както и фалшифицирането на изборните резултати.