вторник, 28 януари 2014 г.

СИНЬО ЕДИНСТВО няма да се отзове на поканата за среща на Реформаторския блок днес

Партията призовава студентите да организират публичен дебат по политическите си искания

Националното ръководство на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО реши да отклони поканата за среща днес, организирана от Реформаторски блок, чиято цел е да се постигне съгласие за формиране на алтернатива за излизане от дълбоката политическа криза.

ПП СИНЬО ЕДИНСТВО участва в изработването на всички мерки и стъпки на Реформаторски блок за изход от кризата и продължава да стои зад тях. В продължение на половин година обаче ние положихме големи усилия да убедим Реформаторския блок, че подкрепата за тези мерки минава през формиране на силна дясна алтернатива, което не бе прието от блока.
Няма да участваме в създаването на нов Отечествен фронт, легитимиращ субекти, които са били част от заличаването на границите между политическите партии и рушенето на доверието в институциите, защото това по същество би било съучастие в подмяната.

Първостепенна задача на ГЕРБ като парламентарно представена политическа сила е да бъде силна опозиция на настоящата власт в парламента. Вместо това ГЕРБ гласуват заедно с БСП, ДПС и Атака по редица въпроси в Народното събрание, включително по новите назначения в КФН, мораториума върху продажбата на земя на чужденци и др. Същевременно извън парламента ГЕРБ си играят на опозиция заедно с РБ.


ПП СИНЬО ЕДИНСТВО е убедена, че само ангажимент за създаване на нова единна дясна партия ще бъде припознат от десните хората, ще получи шанс да върне доверието им и да промени държавата.

Ако Реформаторският блок и партиите-наследници на традиционната десница в него, СДС и ДСБ, са променили мнението си в тази посока, ПП СИНЬО ЕДИНСТВО е готова на разговори.

Партията изпрати и отворено писмо до всички студентски и протестни организации, в които ги призовава да заемат водеща роля в процеса по отстояване на принципната битка за промяна в държавата.