четвъртък, 23 януари 2014 г.

Васил Папазов: Според мен процесът на консолидация на десницата не е приключил, а тепърва предстои

„Габровските привърженици на десните партии отдавна мечтаят „синьото“ да стане отново еднакво за всички, а не с различни нюанси, както се случи през последните години. Надеждите бяха в създадената „Синя коалиция“ между СДС и ДСБ преди няколко години. Но тя беше попарена от лидерски амбиции на СДС и беше развалена. Тези които искаха процесът за обединение на дясното да продължи, напуснаха СДС и създадоха партия „Синьо единство“. Тази партия беше сред основателите на коалицията „Реформаторски блок“. И тогава, когато бяха гласувани мандатите на всеки представител на партията в коалицията РБ, който да провежда преговорите за подписване на споразумение, „Синьо единство“ напусна коалицията. За бъдещето на „Синьо единство“ в Габрово разговаряме с Васил Папазов, член на НС на „Синьо единство“ и един от учредителите на партията.“

Г-н Папазов, „Синьо Единство”, заедно със ДСБ и Зелените, бяхте първите, които създадоха Реформаторския блок. Зелените първи напуснаха блока, после вие. През взаимните обвинения не стана ясно всъщност какво се случи?

Аз смятам, че е време да се сложи точка на взаимните обвинения. Демократите правим своя избор и продължаваме напред. В Реформаторския блок има наши дългогодишни приятели и съмишленици, има и опоненти. Нашите приятели от ДСБ взеха своето решение за това стратегическият им партньор да е Движение „България на гражданите“. От там започнаха договорките за квоти и т.н. „Синьо Единство“ направи публични Протоколите от преговорите. В тях е видна и нашата позиция, че искаме прозрачност и принципност още на ниво формиране на политика. За нас прозрачността и диалога с гражданите е неотменим принцип и с него не можем да правим компромиси. Нямахме претенции за места и позиции, а за нов начин на правене на политика. Слуховете за наши претенции за водачество също вече са опровергани от самия Реформаторски блок. Както казах в началото, че на тази тема съм поставил точка. Казах го и в изказването си пред колегите на Националната ни конференция.
От Реформаторския блок, бяха направени изказвания, в които стана ясно, че се допуска възможността за нови преговори между вас. В същото време лидерът ви Христо Панчугов, заяви, че съжалява само за отношението на РБ към собствените им симпатизанти. Възможно ли е все пак сближаване преди изборите?

Винаги ще търсим и искаме преговори със съидейниците ни от СДС и ДСБ, както и с други формации, които приемат нашият открит и честен начин за правене на политика. Но има неприемливи за нас неща, като мимикрията на висши фигури от правителствата на Станишев и Тройната коалиция към дясното, в името на личното им политическо оцеляване. В същото време с хората в Регионалния съвет на Реформаторския блок в Габрово не сме си казали нито една лоша дума помежду си. Бяха направени опити да се търси конфронтация, но такава липсва. Имаме две различни тези, пак се връщам на изказването си от Националната ни конференция. Едната е да съизмерим тежестта на дясното в общото, чрез преференция в обща листа – теза в чийто успех не вярвам, а другата зад която заставам е да сме на самостоятелна писта в дясното. Вярвам в успеха на дясна листа, защото има достатъчно основание да мисля, че има много десни избиратели които очакват точно това. Нашата задача е да мобилизираме нашия избирател – десния, този който стои зад принципите и ценностите на демокрацията. Друго много важно за нас на тези избори е да върнем дебата за Обединена Европа и ролята на България в Европа. За нас Европейския съюз не е само фондове и символи – той е ценности и цивилизационен избор. 

Проведохте Първа национална конференция, какви решения взехте?

Освен, че променихме Устава си и преизбрахме председателя ние определихме краткосрочната си цел – да се явим на евровота сами. Имаме амбицията да излъчим силна, дясна листа, която да съчетае опита и младостта, защото и едното, и другото носят много енергия и заряд. Безспорно тя трябва да бъде водена от г-жа Надежда Нейнски, която има авторитет в Европа. Ние сме късопаметен народ и сме забравили опашките пред посолствата, а по-младите от мен няма и как да ги помнят. Основната заслуга да не знаят младите хора в България това е на г-на Нейнски и на управлението на ОДС от 1997 – 2001 г. Аз поне съм от хората имали привилегията да чуят с ушите си мнения на ключови политици в Европейския парламент и в Европейската народна партия за Надежда и имам достатъчно впечатления от нейната работа в Брюксел. Мисля, че и хората които следят политиката в Европейския съюз, обективно могат да направят сами изводи, които няма да са по-различни от моите. 

Добре, но настояването ви за обединение на десните формации в единна дясна партия и поведението на партията ви броени месеци преди евроизборите няма ли да компрометират до голяма степен десния вот?

В последните избори Синьо Единство не участва, за да не разделя вота на десния избирател. Сега това беше използвано от Реформаторският блок срещу нас. Ние сме длъжни да потърсим подкрепата на хората в избори. Трябва да направим проверка и заявка за алтернативата, която предлагаме – нов модел на политическо поведение и безкористност в работата. Ще бъде труден и дълъг път, защото доверието на хората през годините е компрометирано многократно по брутален и арогантен начин. Но ние имаме силите, желанието и мотивацията да извървим този път. Някой трябва да го направи! Не само да пише гневни коментари във Фейсбук. Не само да стиска зъби и да се залъгва, че дребните компромиси не са пагубни за политика в България, но и да се заеме с тази нелека задача. Крайно време е.

С какви заявки ще привлечете избиратели за европейските избори през май?

Аз вече казах, че ние целим дебата на тези избори да е за Европа, за ценностите и този дебат трябва да е позитивен, а не анти, както беше до сега. Ние сме длъжни да дадем ясна алтернатива на десните хора в България, защото няма кой друг да го направи. Според мен процесът на консолидация на десницата не е приключил, а тепърва предстои.

На какво разчитате? Кое ви дава основание, че може да имате успех на изборите?

На това, че десните хора искат дясна листа, а не обща с десни елементи. Преференцията не е позната практика сред българския избирател. Той си държи на автентичността и на ценностите. За добро или лошо не виждам да имаме сериозен опонент за автентични десни гласове. Само време ще покаже кой е прав. Аз живея в провинцията и нямам толкова свободно време, но съм разпознаваем за хората къде стоя и често ми споделят разни свои разсъждения там, където ме видят. Това ми дава увереност, че съм на правилната теза. Иначе не бих вярвал!

Какво става в Габровска област и в частност в Габрово с вашата организация? Останаха ли достатъчно десни за Реформаторския блок и за "Синьо единство?

След промените в Устава ще разширим състава на общинското и областното ръководство.  Колегите ще си поемат задачите и с изборите  в структурите. Ние със създаването си сме се разделили с лоши практики, на които сме били свидетели през годините и хубавото е, че не всички са с политически опит, имаме и нови за политиката лица. С реформаторите няма какво да делим. Те отстояват различна теза. Нямаме проблем с хората от Регионалния съвет на Реформаторския блок, през годините с повечето от тях сме били в една партия. Нека оставим избирателя да направи своя избор през май и после съм готов и аз, и колегите на дебат за десницата. Пак казвам, че не е добре да пилеем излишна енергия и да търсим проблем, там където го няма.

Автор: Минка Минчева
Източник: в-к „100 Вести“, Габрово
23.01.2014 г.