събота, 18 януари 2014 г.

ПП „СИНЬО ЕДИНСТВО” трябва да легитимира принципността и морала в правенето на политика в България

Изказвания на някои от делегатите по време на политическия дебат на Първата национална конференция на ПП „Синьо Единство“

Развитието на ПП „СИНЬО ЕДИНСТВО” като модерната дясна партия, която да бъде гарант за нов модел на политическо поведение беше основната тема на политическата дискусия на Първата национална конференция на партията.
В изказванията си делегатите изразиха желание за неотстъпчивост пред опитите за подмяна на десницата в България, като част от сценария за кукловодство в българския политически живот. В голямото си мнозинство те изразиха готовност за отстояване на традиционните десни ценности и добри практики от десния политически опит, за безкомпромисно и честно политическо поведение, което да легитимира формацията в българското политическо пространство като уникален политически субект, безрезервно работещ за възстановяване на доверието и европейското бъдеще на България.

„Ключовата дума в последните месеци беше „принципи“. Заради принципи станахме част от реформаторския блок и отново заради принципи бяхме изгонени от него. Защото нашите принципи се оказаха твърде висока летва за хора, свикнали да нагаждат морала си според ситуацията. Нашият морал обаче остава константа и надявам се, ще остане елементът, който ни държи заедно най-здраво. Именно така става много лесно да следваме нашите принципи и да убеждаваме хората в тяхната искреност и надеждност“, заяви пред делегатите зам. председателят Емил Йорданов.

Зам. председателят Маргарита Бойчева, настоя в изказването си върху необходимостта „СИНЬО ЕДИНСТВО“ да поставя европейския дневен ред в дневния ред на държавата:

„България няма да победи мафията отведнъж с чудотворен реформаторски мандат за година и половина. Битката с мафията и задкулисието трябва да се води ежедневно с европейска прозрачност в управлението, с европейски механизми във вземането на решенията, с европейски правила и най-вече от европейските политици на България“.

Областният председател на ПП „Синьо Единство“ в Стара Загора Мирослав Стефанов каза:

Нашата цел е нов модел за правене на политика. Катализатор за образуване на единна дясна партия“.

Костадин Шанков, координатор на „СЕ“-Пловдив, постави като цел пред колегите си заявката за Общ учредителен конгрес до края на следващата година, когато съвместно с други партии, граждански сдружения и симпатизанти да бъде постигната мечтата за нова силна дясна партия.

Според евродепутата Надежда Нейнски големият дебат на предстоящите европейски избори ще бъде дебатът за европейския и прозападен път на България срещу евразийските политически и икономически интереси на Русия. Тя заяви, че ЕС е единственият инструмент, чрез който България може да защити своя национален интерес, защото политическата независимост неминуемо преминава през енергийна независимост.
Последните избори делегитимираха всички коалиции и игри в дясно…Упорство е да смятаме, че можем да прилъжем избирателите, вместо да им предложим принципно нова дясна алтернатива и да върнем доверието им“.

Път няма. Път се прокарва. Не слизайте от пътя!“, беше посланието, което Надежда Нейнски отправи към делегатите от партията.