вторник, 21 януари 2014 г.

Изказване на зам. председателя Маргарита Бойчева пред Първата Национална конференция на ПП Синьо Единство, 18.1.2014 г.

Скъпи приятели,

СИНЬО ЕДИНСТВО трябва да фокусира усилията си в предстоящите месеци върху европейските избори, защото начина, по който ще се представим на тези избори, начина, по който ще защитим каузата си за единна партия- е много важна инвестиция в нашето бъдеще. 

Ние сме убедени, че предсрочни парламентарни избори преди европейските няма да има, както няма да има и избори две в едно.

Европейските избори ще бъдат своеобразен вот ЗА и ПРОТИВ управляващите и всички политически сили ще подчинят европейските си кампании на това. То обаче за пореден път ще измести големият европейски дебат в България. Затова ние от СИНЬО ЕДИНСТВО ще настояваме, че единственият шанс за България са европейските решения.

Битката с мафията и задкулисието, върху която ние се бяхме фокусирали в РБ, безспорно е важна кауза, но това не може да е водещата, градивна кауза за България. Битката с мафията и задкулисието е постоянна и неизменна задача на всички политици навсякъде по света.

България няма да победи мафията отведнъж с чудотворен реформаторски мандат за година и половина. Битката с мафията и задкулисието трябва да се води ежедневно с европейска прозрачност в управлението, с европейски механизми във вземането на решенията, с европейски правила и най-вече от европейските политици на България.

Защото вече всички знаем кои са необходимите реформи за страната. ГЕРБ знаеха, но не ги случиха. БСП и ДПС също знаят. На първото заседание на НС за годината слушах изказването на Станишев, което изобилстваше от тези и послания, които можете да чуете от всички- и от Борисов, и от Местан, и от Кунева, и от Бареков. Нещо повече- Първанов заговори съвсем като РБ- каза, че правителството се управлява от задкулисни кръгове и от Делян Пеевски.
Орешарски реализира една от ключовите реформи, които и СИНЬО ЕДИНСТВО подкрепяше в рамките на РБ- необлагаемия минимум.

И логично хората се питат: кой кое и кому да вярваме?

Вече важният въпрос е не КАКВО да се прави в държавата, а КОЙ да го направи? КОЙ да извърши реформите по такъв начин, че да не ги изкриви и обезсмисли? КОЙ да гарантира, че зад повърхността на реформите отново не наднича същото онова задкулисие, заради което се правят реформите?

Задавахме въпросът КОЙ и в РБ. Накрая бяхме изгонени от блока, но въпросът КОЙ за РБ продължава да стои с пълна сила. Ключови фигури в блока са министри на Борисов, министри на Станишев, министри на Сакскобуррготски, хора, които са били част от управления, могли са вземат верните решения и не са го направили! 

Затова отговорът на въпроса КОЙ за нас е прост: ние, десните европейски политици на България! Онези, които НЕ пребродихме целия политически спектър и не направихме безпринципни политически прегръдки, за да оцелеем в политиката. Онези, които останахме десни и в добрите, и в лошите моменти на традиционната десница. Онези от нас, които доказаха с делата си, че могат да правят реформи и ние, младите политици, техните наследници, които ще стъпим на постигнатото от тях, ще го доразвием в нова, модерна десница и няма да позволим подмяната да се случи.

Защото, скъпи приятели, забележете какво предстои на Европейските избори тази година. На Европейските избори Тройната коалиция - символът на корупцията, олигархията и руските интереси– ще се яви на практика с четири листи- листата на БСП, листата на ДПС, листата на АБВ, водена от външния министър на Тройната коалиция Ивайло Калфин и листата на РБ, водена, както се говори, от министъра по европейските въпроси на Тройната коалиция- Меглена Кунева. Ако това не е ПОДМЯНА какво друго е?! Тройната коалиция на практика подмени целия политически спектър и държи под контрол както лявото, така и дясното. На това СЕ ще се противопостави с всички сили!

Подкрепям приоритетите на партията, очертани от председателя Христо Панчугов: образование, здравеопазване, належащи реформи в енергийния сектор и реформи в регионалната политика. Без образовани хора, без хора, които виждат по-далеч от джоба си и не са податливи на манипулации, нито една голяма промяна в България не може да се случи оттук-нататък и това трябва да се каже честно на хората! Трябва да им се каже също, че трябва радикална промяна в мисленето, трябва изграждане на нов манталитет у българина, трябва преодоляване на безверието и пасивността. Такава промяна ще дойде трудно и бавно, затова е нужен незабавен фокус върху радикални реформи в образованието. Интелигентните и образовани хора са двигателите на всяко общество и на всяка държава.

Но да се върнем на европейските избори. СИНЬО ЕДИНСТВО ще настоява, че ЕС е нашият дом, а България трябва да престане да се държи като блудният син, който се прибира у дома, само за да иска пари от родителите си. Европа не е само еврофондове. Европа е отговорност и солидарност. България трябва да престане да ходи в Брюксел, за да разбира какво е мнението й по един или друг въпрос. За българските политици ЕС трябва да престане да се измерва единствено в заседания на Европейския съвет. България трябва да се научи да отива в Брюксел със собствено мнение, да го отстоява там, да търси съюзници, да го превръща в мнение на целия съюз. България трябва да престане да следва и да се опита да бъда водеща в динамичните процеси на съюза. Трябва да имаме смелостта да чертаем визията за бъдещето на общността - така, както с изключително самочувствие прави това през последните години една Полша от бившите източноевропейски страни.

Ние от СИНЬО ЕДИНСТВО трябва да сме партията, която да поставя европейския дневен ред в дневния ред на държавата.

Ние трябва да се интересуваме от Станишевия 15 % данък за богатите, но не по-малко трябва да ни интересува и общият европейски данък. Ще се интересуваме от фискалната стабилност на България, но не по-малко ще се интересуваме от това как се спазва европейският семестър в ЕС. Ще ни интересува срива на доверието в институциите в България. Но не по-малко ще ни интересува и доверието между държавите-членки, от една страна, както и доверието в самия Съюз, от друга. Ще ни интересува енергийната независимост на България от Русия. Но не по-малко ще ни интересува разрастването на Евразийския съюз и начинът, по който ЕС ще реагира на него.

Нито една българска партия през последните 13 години не намери за нужно да проведе задълбочен дебат за европейското членство на България. Не намерихме за нужно да влагаме усилия в това членство - да го разяснявме на хората, да го осмисляме, да се възползваме от него.

За дядо Генчо от с. Устрем, общ. Тополовград ЕС не е нищо повече от едно избеляло и изпокъсано от вятъра синьо знаме с жълти звезди на сградата на кметството. И резултатът не закъсня – младите и активни хора отдавна са в чужбина, демокрацията в страната е дискредитирана, управлява задкулисие от Путинов тип, отдалечаваме се все повече от европейския си цивилизационен избор и се питаме за какво ни беше тази Европа всъщност?!

С участието в европейските избори, с европейската си листа СИНЬО ЕДИНСТВО ще започне големия несъстоял се европейски дебат. Ще го започнем от дебата за европейския български човек. Как искаме да изглежда той? В какво да вярва? Как да се образова? Какво семейство да има? Как да успява? Как да възпитава децата си? Как да се ангажира с обществото, в което живее? Как да го променя? Каква политика да избира?

Нашите отговори, отговорите на СЕ, се намират в нашата платформа. Ще ги доразвием в кампанията, ще ги разкажем и ще поискаме доверието на десните хора за едни прости неща, които често наричаме „клишета”, и които някак се изпразниха от съдържание, но ние трябва да ги напълним със смисъл отново: неща като МОРАЛ, ЦЕННОСТИ и ПРИНЦИПИ.

Вярвам, че можем да го направим, защото познавам вас, а вие сте олицетворението на всички тези неща!


Благодаря ви и да си пожелаем успех!