вторник, 28 януари 2014 г.

ОТВОРЕНО ПИСМО

До студентите, окупирали повторно СУ „Св. Климент Охридски”, Ранобудните студенти, Протестна мрежа, преподавателите, подкрепящи студентския протест и цялата академична общност


Уважаеми приятели,

Ние от ПП СИНЬО ЕДИНСТВО изразихме недвусмислена подкрепа за политическите искания, които бяха отправени при повторната окупация на Алма Матер и участваме активно във всички форми на мирни протестни действия за свалянето на правителството на Орешарски от лятото до сега.

Каузата, за която вие, студентите, окупирали СУ, се борите, е справедлива и ясно фокусира най-болезнения проблем в държавата – неработещите институции, които загубиха доверието на българските граждани и европейските ни партньори. 



За съжаление управляващите успяха да обезкуражат основателното ви възмущение от тяхната нелигитимна власт чрез средствата на разделението. Успяха целенасочено да изместят фокуса от важните политическите искания, които поставяте, към техническите средства за отстояването им. 

Вярваме обаче, че това няма да ви откаже. Вярваме, че ще обедините усилията си и ще бъдете водещи в процеса по отстояване на принципната битка за промяна в държавата.
Изразяваме готовност да участваме в публичен дебат, организиран от вас по зададен от вас дневен ред с политически искания, за да обсъдим начина, по който ние можем да отговорим на тези очаквания.

Смятаме, че дебатът вече трябва да премине в следващата си фаза – не за механизмите на протеста /дали да е шествие, окупация или друга форма/, а за това как да не бъде подменено и опорочено честното усилие на протестиращите хора и как да бъдат привлечени все повече български граждани към каузата за промяна на политическия модел в страната.
За нас това минава през създаването на силна политическа алтернатива, която да бъде заявена и подкрепена на европейските избори.

Заявяваме отново категоричната си подкрепа за вашия протест в защита на морала, принципите и прозрачността в политиката, в отстояване на демократичните ценности и европейския път на България.

Христо Пангучов
Председател на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО