понеделник, 6 януари 2014 г.

Позиция на ръководството и протоколи от преговорите с РБ



Позовавайки се на решението на Националното представителство на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО да отхвърли Споразумението с Реформаторски блок /РБ/ Националното ръководство на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО реши да осветли позициите на партията от преговорния процес, както и междинните протоколи от преговорите.

Това стана на специална пресконференция днес, в която участва цялото ръководство на партията- председателят Христо Панчугов, зам-председателите Маргарита Бойчева, Емил Йорданов, Александър Маджиров и Генералния секретар на партията Димитър Иванов.

ПП СИНЬО ЕДИНСТВО настояваше от самото начало на формиране на РБ за провеждане на публични дебати, открити заседания на Гражданския съвет и прозрачно изработване на правилата в блока. Изхождахме от убеждението, че на фона на протестираща България, която надига глас за ценности и морал в държавата, е време да правим политика по коренно нов и различен начин - модерно, честно и пред очите на хората.

Това пише в позицията на партията. И още:

По време на целия преговорен процес не успяхме да убедим колегите от РБ в това, но продължихме да отстояваме публично и прозрачно визията си за развитие на блока, както и основните принципи на структурирането му като път към изграждане на единната партия - консенсус, равнопоставеност на партиите и гражданите, отказ от партийни квоти, отказ от предварително нагласени мнозинства, ясни критерии за измерване доверието на кандидатите за изборни длъжности на блока чрез социологически механизми или вътрешни отворени избори.

Като доказателство за отстояваните от нас принципи прилагаме Позиция на Националното ръководство от 06.12.2013 г., която сме представили на Гражданския съвет, както и междинни протоколи от 03.12.2013, 05.12.2013, 13.12.2013 г., от които са видни предложенията на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО, които бяха отхвърлени от РБ.

По повод на спекулациите, идващи включително от средите на РБ, че ПП СИНЬО ЕДИНСТВО е участвала в пазарлък за европейските избори, обръщаме внимание на т. 3 от Междинен протокол № 3/13.12.2013 г. От нея е видно, че сме били категорично против участието по право и по служебен път в европейската листа както на действащите европейски депутати, така и на председателите и зам-председателите на партиите. Убедени сме, че всички те отново и на равни начала с останалите партийни и граждански кандидатури трябва да бъдат тествани за доверието, което имат в момента сред десните избиратели чрез социологически измервания или вот на отворени избори. Същият принцип сме отстоявали и по отношение на критериите за подреждане на всякакви други листи.

ПП СИНЬО ЕДИНСТВО е убедена, че българската десница не се нуждае от пореден модел на подмяната, представен този път като "политическа иновация", а се нуждае от изцяло нов модел на правене на политика- модел, който променя из основи принципите на взаимодействие, начините на изработване на позициите и механизмите за вземане на решенията. Новата политическа алтернатива не може да се гради със стари цели и стари средства.


Линк към позициите на Синьо Единство и протоколите от преговорите.