събота, 11 януари 2014 г.

СИНЬО ЕДИНСТВО се обяви против идеята на Станишев за "данък за богатите“



Позиция на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО

Предложението за въвеждане на диференцирано облагане на доходите на физически лица на практика означава премахване на плоския данък. Плоският данък се доказа във времето откакто се прилага като ефективна система на подоходно облагане. При намаляваща заетост приходите от него са се повишили за периода 2009-2013 г. с близо 20%. Отмяната му ще доведе до допълнително влошаване на бизнес средата и усложнение на дейността на данъчната администрация. Една от ползите от въвеждането на плоския данък  бе и стимулирането на изсветляването на бизнеса, а с премахването му ще се създаде нова предпоставка за увеличаване на сивия сектор. Повишаване на ефективността на данъчната система може да се постигне чрез въвеждането на електронно правителство, но то продължава да липсва сред приоритетите на правителството.

Желанието за премахване на плоския данък е ясен пример за безпомощност на сегашното управление. Политиката на правителството се свежда до теглене на заеми и повишаване на данъци. Липсват каквито и да е опити за реформи и подобряване на бизнес средата. Пенсионната и здравната системи са в колапс, образованието няма връзка с нуждите на пазара на труда. Правителството се опитва чрез увеличаване на данъчната тежест и увеличаване на ролята на държавата в преразпределението на ресурсите на икономиката да повиши приходите в бюджета, а си затваря очите пред основния проблем - главоломно растящите разходи. Защо трябва да се вдигат данъците, а не да се намаляват неефективните разходи?

Вместо да продължават в опитите да натоварват средната класа, управляващите е редно да се замислят как да включат в осигурителната система 850 хил. българи, които не плащат здравните си осигуровки. Преди изборите БСП даде обещание да увеличи приходите в бюджета с 1 млрд.  лева от акцизи. Според данните за изпълнението на бюджета, приходите от акцизи за периода юни-ноември 2013 г. се запазват на нивото от предходната година, което показва неспособността на управляващите да подобрят събираемостта им. БСП даде обещание за 250 хил. работни места, но това може да се случи само след ефективни мерки за подобряване на бизнес средата, повишаване на ефективността и на конкурентоспособността на икономиката, а не чрез популистки мерки и лицемерна загриженост за бедните.

България в момента е в дъното на почти всички класации за условия за правене на бизнес в ЕС. С отмяната на плоския данък ще засилим тази негативна тенденция, като добавим още липса на прогнозируемост на държавата в политиката по отношение на данъчното облагане и премахването на малкото доказани във времето ефективни инструменти.

Тази година 50% увеличение на данъка, догодина със 100% ли да очакваме? С този подход на правене на политика не е ясно кой и кога ще изплаща вече изтеглените и планираните от правителството кредити.