понеделник, 6 януари 2014 г.

"Синьо единство" отрече пазарлъци за евролистите, даже била против "кандидатите по право"



Ръководството на "Синьо единство", напуснала Реформаторския блок през декември, отрече партията да е участвала в пазарлък и да е настоявала за лидерско място в листите за евродепутати. И обяви, че в коалиционните преговори "Синьо единство" винаги е била против участието "по право и по служебен път" на действащите евродепутати, председатели и зам.-председатели на партиите в блока, каквато идея обсъждали при преговорите.

Действащите евродепутати – в листите на блока "по приемливост"

На пресконференция днес председателят на "Синьо единство" Христо Панчугов, зам.-председателите Емил Йорданов, Маргарита Бойчева и Александър Маджиров и главният секретар на партията Димитър Иванов разпространиха протоколи от преговорните заседания на блока през декември. Според документите ДБГ, ДСБ, СДС, БЗНС и НПСД са подкрепили предложение потенциални участници в листите за евроизборите да бъдат действащите евродепутати, председателите и зам.-председателите на партиите в блока по "предварително заявена приемливост". По думите на Димитър Иванов това не означава служебно включване в листите, но гарантира, че евродепутатите и ръководните органи на формациите могат да се кандидатират, независимо от критериите, заложени за останалите кандидати.

Пред "Дневник" лидерът на ДСБ Радан Кънев, който е автор на предложението, посочи, че то означава на евродепутатите, председателите и зам.-председателите на партиите да не бъде налагано вето за участие в листите. Причината е, че "щом стоим на една маса и преговаряме, очевидно си имаме доверие". Кънев уточни, че за всички е ясно, че той самият не е кандидат за участие в изборите.

От "Синьо единство" са възразили срещу предложението, защото смятат, че критерият "приемливост" е твърде субективен и заедно с квотния принцип на формиране на листите няма да доведе до максимален резултат за блока. По неофициална информация в кандидатските листи на дясното обединение за различни видове избори ще се прилага квотата, заложена и в изпълнителния съвет – броят кандидати от различните партии ще зависи от резултатите им на последните парламентарни избори, на които "Синьо единство" не участва. Това е и една от причините формацията да напусне блока.

Според протоколите партията на Панчугов единствена е възразявала срещу почти всички предложения при преговорите в Реформаторския блок – за превръщането на блока в траен политически съюз без ясен срок; за механизмите на вземане на решения в гражданския съвет на блока; за квотния принцип в Изпълнителния съвет; за критериите при подреждането на кандидатските листи и др.

Реформаторският блок не бил десен и не можел да извърши реформи

На пресконференцията днес зам.-председателят на "Синьо единство" Маргарита Бойчева заяви, че няма как да се съберат пет партии въпреки различните си принципи и да няма квоти и договорки, защото "това пак е мафия и задкулисие". Посочи, че формацията ѝ
не разпознава Реформаторския блок като десен и че оттук нататък "Синьо единство" ще води десния европейски дебат за България, като започне от евроизборите. Абсолютен приоритет за партията щял да бъде именно евровотът през май, тъй като предсрочни избори преди това със сигурност нямало да има, както и гласуване 2 в 1.

"Вотът за "Синьо единство" ще бъде вот против БСП и ДПС, но ще се опитаме да не позволим изместването към вътрешнополитически фокус на основния европейски дебат" , каза още Бойчева. Добави, че тази кауза на партията не е отстъпление от каузата, защитавана по-рано в Реформаторския блок – демафиотизация ан страната. Но битката с мафията и задкулисието е битка на всички политици по света и не може да бъде осигурена просто с едно "магическо реформаторско мнозинство за година и половина". Христо Панчугов допълни, че борбата ще бъде да бъдат убедени българските граждани за първи път да гласуват на европейските избори.

По думите на Бойчева всички политици знаят кои са необходимите реформи за страната. Дори от ГЕРБ ги знаели, но не ги осъществили, а БСП и ДПС сега дори се опитвали по уродлив начин да приложат една от основните идеи на Реформаторския блок – необлагаемия минимум.

"Въпросът е кой да извърши реформите, без да ги обезсмисли и компрометира", каза още тя и добави, че партията ѝ
задавала въпроса "кой?" и вътре в блока, тъй като ключови фигури в него били министри в управленията на Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов. "Не получихме отговор, а бяхме изгонени от Реформаторския блок", заключи Бойчева.

За "Синьо единство" ще е чест Надежда Нейнски да води листата за евровота

Въпросът дали "Синьо единство" ще се явява самостоятелно на евроизборите ще бъде обсъден на отчетно-изборната конференция на партията на 18 януари. Панчугов увери, че няма да бъдат сключвани коалиции на всяка цена, и посочи, че според него самостоятелното явяване е "най-чистата форма".

Главният секретар Димитър Иванов отрече информацията в медиите, че основателят на "Синьо единство", бивш председател на СДС и зам.-председател на Европейската народна партия (ЕНП) Надежда Нейнски ще се кандидатира от името на ГЕРБ за евровота. Не отрече, че Нейнски ще води листата на "Синьо единство", но уточни, че партията "няма заложени служебни водачи". А Маргарита Бойчева допълни, че Нейнски е един от най-успешните сини евродепутати, и заяви: "За нас ще бъде чест, ако тя се съгласи да води тази листа".