сряда, 8 януари 2014 г.

Д-р Ваньо Шарков: Чиновническото отношениe към здравеопазването го съсипва



„Чиновническото отношениe към здравеопазването го съсипва", каза бившият десен депутат, сега член на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО д-р Ваньо Шарков пред Нова телевизия.

Той представи таблица със средните европейски възнаграждения на лекарите. Според тези данни България е на дъното - с 296 евро месечно заплащане.
„Има три причини, поради които българските лекари напускат страната - една положителна и две отрицателни. В България има добро медицинско образование и тези, които искат да станат добри лекари, успяват. Лекарите получават унизително заплащане. Третата причина е ограниченият достъп до системата за специализация. Българските лекари не могат да специализират в страната ни", подчерта д-р Шарков.
Той даде конкретен пример с лекар, който се дипломира през януари 2013-а. През март печели конкурс за специализация, държавна поръчка. Сключва договор в края на август. Специализацията се финансира от Министерството на здравеопазването. Договорът е подписан от ректора на СУ и от Медицинска академия. В крайна сметка от август до днес този български лекар е получил 0 лева.
„Когато казваме, че здравето е безценно, не можем да казваме, че здравеопазването е безплатно", категоричен е бившият депутат.