понеделник, 20 януари 2014 г.

Реформаторският блок може и да съжалява за Синьо Единство, но ние не съжаляваме, че останахме при принципите

До седмица ПП „Синьо Единство” ще представи новото ръководскктво на партията, както и екипа, който ще работи за кампанията за евроизбори 2014, съобщи на брифинг днес новоизбраният председател на партията Христо Панчугов.

Той заяви, че проведената в събота Национална конференция е дала недвусмислен отговор на въпросите- Има ли разцепление в „Синьо Единство” и подкрепят ли членовете на партията взетите решения от последните месеци и визията за развитието й в модерна единна дясна партия.

Политическата платформа, приета единодушно от Националната конференция е ясен знак за подкрепа и доверие от страна на нашите структури. Конференцията ни даде убеждението и самочувствието, че сме направили правилния избор. Принципите в основния ни политически документ са единствения смислен път, който можем да следваме”, изрази увереност Панчугов.


Според него традиционната десница е в ситуация, в която няма какво да губи и трябва да бъдат взети смели решения, които да запазят европейският път на България и то така, че тя да бъде реален фактор в европейската политика.

Няма да се откажем от принципите си, те са постижими, чрез подкрепа от страна на българския избирател. Това не е битка на чест, а истинска битка за десни принципи и ние ще дадем смисъл на десният избирател да гласува”, отговори Панчугов на въпрос за възможните алтернативи на предстоящите евроизбори пред дясно мислещите избиратели.

Дебатът, който ще води „Синьо Единство”, в кампанията за евроизбори 2014 е европейския дебат за България, защото националните проблеми и дебат са поставени във функционална и йерархична зависимост от него, подчерта Панчугов. Той акцентира върху значимостта от активно присъствие и отстояване на националния интерес на европейско ниво:

България е не просто маша и изпълнител на руските интереси, България нарушава пряко европейското законодателство чрез гласуването на Мораториума за забрана на продажбата на земеделска земя, с подписването на двустранно споразумение за Южен поток и т.н. България не води самостоятелна национална политика на ниво ЕС”.

Според лидера на партията Eвролистата ще бъде основата и лицето на новата единна дясна партия. Партията ще води позитивна проевропейска кампания, която да посочи алтернатива, а не да търси „врага”.

На въпрос за някои публични изказвания от страна на лидери на Реформаторския блок, изразили съжаление, че ПП "Синьо Единство" вече не е е в блока, Христо Панчугов коментира, че те може и да съжаляват, но "Синьо Единство" не съжалява, че остана при принципите:

Синьо Единство” не съжалява за случилото се между нас, а за отношението на Реформаторският блок към собствения им проект и симпатизанти. Те го подмениха и са на път да го провалят”.

Националното представителство на ПП „Синьо Единство” ще избере седем заместник-председатели и главен секретар, предложени от председателя Панчугов. Той заяви, че младият екип ще бъде разширен с опитни политици, в търсене на необходимото надграждане и приемственост, но не вижда основание за фундаментални промени след гласуваното пълно доверие към курса на партията от страна Националната конференция.