понеделник, 15 юли 2013 г.

Как пет да стане едно - Христо Панчугов пред В. "Капитал"

В края на миналата седмица петте партии от Реформаторския блок официално обявиха обединението си. Направиха го чрез подписването на документ, наречен "Начала на обединение на Реформаторския блок". Какво представлява Реформаторският блок, какви цели си поставя, кои са общите неща между партиите в него и има ли нещо, което ги разделя, са въпросите, които възникват около създаването на новото политическо образувание – отговорите на председателя на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО Христо Панчугов:

1.Реформаторският блок е:

Христо Панчугов: Ценностна алтернатива на начина, по който се прави политика през последните години. Доказателство, че политическото инженерство има алтернатива.

2. Обединихме се, за да:

Христо Панчугов: Покажем, че политика в България може да се прави по различен начин. Че има политици, които поставят гражданските интереси на първо място.

3. Не съм съгласен с позицията на партията... от реформаторския блок, че...

Христо Панчугов: Не съм съгласен със "Зелените", че ядрената енергетика трябва да се забрани изцяло.

4. Десницата в момента е... а трябва да бъде...

Христо Панчугов: Десницата в момента е слаба, а трябва да бъде силна, смела. Да излезе от комфорта на партийните си структури и да се обедини, за да предложи нов тип взаимоотношения на своите избиратели.

5. Грешките, които няма да повтаряме от миналото на десницата, са...

Христо Панчугов: Тези, които ни накараха да поставяме партийните структури над избирателите и гражданите

6. Какво е олигархия?

Христо Панчугов: Сливане на икономическата и политическата власт.

7. Кои са олигархичните кръгове и кои политически сили прокарват интересите им?

Христо Панчугов: Техните имена са изписани по плакатите на софийските улици. Те са известни на всички, включително и на тези, които ги назначават на политически позиции. Това е неприемливо, подсъдно и рушащо демокрацията.

8. Посочете три конкретни стъпки как да се прекъсне връзката между олигархичните кръгове и партиите.

Христо Панчугов: - Оставка на правителството, което в момента в най-висша форма олицетворява сливането на икономическата и политическата власт.
- Гарантиране на честни, прозрачни и почтени избори.
- Гарантиране върховенството на закона и правовата държава в България.

9.
Ако реформаторският блок е във властта, първите три неща, които ще направи, са:

Христо Панчугов: - Реформа на съдебната система.
Възстановяване на държавността през засилване на държавните институции, реформиране на държавната администрация и публичните услуги.
- Гарантиране на прозрачност при взаимоотношенията между държавата и гражданите и засилване на гражданския контрол върху процеса на вземане на решения.

10. Какво според вас трябва да се промени в изборните правила?

Христо Панчугов: Департизиране на изборната администрация, повишаване на гражданския контрол върху изборния процес чрез регламентация на наблюдателите, въвеждане на мажоритарен елемент чрез задължителна преференция при гласуването за депутати.

11. Представете си, че предсрочните парламентарни избори бяха вчера. В парламента влизат ГЕРБ, БСП, ДПС и реформаторския блок. Ще управляваме заедно с... защото...

Христо Панчугов: Сами, защото това, което реформаторския блок предлага, е управленска програма за излизане от политическата и институционалната криза.