понеделник, 22 юли 2013 г.

Мартин Димитров: Активно работя за нова дясна партия

Мартин Димитров, екслидер на СДС и настоящ член на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО в интервю за Илиана Беновска, "Радио К2":

Загубихте се след края на 41 НС?

Напротив, нямам намерение да се губя никъде така, че с удоволствие ще се чуваме и с Вас. По отношение на темата искам да кажа, че едно правителство, за да направи мащабни реформи и да се справи с толкова тежки проблеми като монополите и доходите, е необходимо да има доверие. Ако няма обществена подкрепа - не може да се направят ключови реформи, а сегашното правителство не просто няма обществена подкрепа, а срещу него протестират едни от най-активните и будни българи и искат неговата оставка. Това правителство е блокирало, дали му харесва на някого или не - това е факт и връщане назад няма. След това, което беше направено с Делян Пеевски, Вие между другото сте говорили може би най-много от всички хора за него и ако някой Ви беше слушал поне Вас, малко от малко нямаше да го предложи за шеф на ДАНС, после зам. министър, областни управители с доста съмнителна репутация – почти няма ден без гаф. Всяко едно правителство започва с кредит на доверие, обществото на каквото и да е правителство – ляво, дясно, центристко в началото дава доверие – така е създаден човекът, но при това положение кредитът беше изчерпан. Ако някой оттук нататък очаква този парламент и това правителство да реши важен проблем на България - трябва да е много мирен и да не разбира от политика, или да е много зависим.

Какво се случва в дясното?

При положение, че имаме правителство, което е загубило доверието, въпросът е именно къде отива доверието, има ли опозиция, която да е припозната от обществото. Очевидно е, че никой не е припознат като такъв в България, опитът ми в политиката и това, че съм икономист, ме е научил да бъда реалист – в момента хората не са си избрали и няма истинска алтернатива, защото тези хора, които протестират, за мен са активните хора. За тях все още алтернатива няма и това е най-голямата задача за хората, които са в дясно и център в България да помислят за създаването на алтернатива. Стъпките, които вече бяха направени, са опитът за създаване на този реформаторски блок под надслова - всички, които сме срещу мафията - да се опитаме да се съберем на едно място и да работим заедно. Това не е лека задача, но все пак е някакъв първи опит и аз предлагам да се даде възможност да видим дали този опит ще доведе до голямата цел да има алтернатива.

Може ли да се състои този десен реформаторски блок от малки десни партии, без да припознаят за партньор голямата дясна партия ГЕРБ?

За мен въпросът е следният, че има малки десни партии е вярно и всички те трябва да си дадат сметка за обективната реалност. Хората няма да се върнат назад, няма да се върнат към политически проекти, от които вече са си тръгнали. Няма връщане назад, особено след прехода, хората ще продължат напред и този реформаторски блок е опит за създаване на нещо голямо, в което тези малки парченца да влязат и всяко да си намери мястото. Това е сложна тема, защото когато има повече хора, които трябва да се обединят около принципи и мерки, а някой ден и коалиция да правят, съвсем сложно става. Това е единият път, другият е създаването на изцяло нова дясна партия. Може да се окаже в един момент, че двата пътя не си противоречат и че реформаторският блок е преходен период от това, тези малки парченца да се сглобят в една нова дясна партия. Част от протестиращите, с които разговарям, без да имам претенциите, че ги представлявам, ми казват следното нещо: „Вземете се в ръце, съберете се, направете нещо, за което да може да се гласува - иначе няма смисъл от вас.” По този въпрос трябва да се работи. За мен ГЕРБ не са дясна партия. Дясната партия има за основна ценност свободата и правата на хората. ГЕРБ са центристка партия и участват като такава в ЕНП. В ЕНП членуват десни и центристки партии, но ГЕРБ не е проблемът в момента, защото дясното пространство е празно, а ГЕРБ е центристка партия, тя заема дясното пространство по единствената причина, че няма друга алтернатива. Десният човек гласува за ГЕРБ единствено, заради липсата на алтернатива. Това е водещият момент за много десни хора, след разпада на Синята коалиция, гласуват за ГЕРБ, за да не гласуват за БСП. В дясно няма сериозен субект. Това трябва да бъде направено, за да може нормалният десен избирател да има избор и да не го караме насила, поради липсата на друго, да гласува за ГЕРБ.

Укрепването и разрушаването на дясното 

Аз поех единствения правилен път на обединението, създавайки Синята коалиция. Аз съм един от създателите й и 2009 г., при най-големия пик на ГЕРБ, Синята коалиция получи 8% на първите избори и малко под 7% на вторите. Тя беше правилният път на обединението, много хора спекулираха с името на Костов и го използваха като причина да я развалят, което беше моралната подбуда за мен да си подам оставката, защото те провалиха правилния път на дясното и отнеха алтернативата на стотици хиляди хора.

Резултатът – всички десни извън законодателната власт

Аз ще призная, че се радвам, че не съм в това НС, защото е много грозна компанията, много е безпринципна и неморална, а винаги, когато съм мислел за участие в политиката и съм участвал, за мен са били водещи моралът и принципите. Има и добро да не сме в това НС и това дава време на дясното да разберат тези хора, които сгрешиха и развалиха Синята коалиция, че дали са го направили част от тях от меркантилни съображения, друга част от обикновена, човешка, дълбока глупост, трета част от това, че водят лична война с Костов – сега е моментът за осъзнаване в дясно център и всеки, колкото има сили и колкото има възможности, трябва да помогне за това да има алтернатива за хората с дясно мислене, за която да гласуват.

Вие как помагате?  

По много начини. Днес в 15.00 ме поканиха от реформаторския блок да помогна за създаване на позиция в областта на енергетиката. Свършвам интервюто с Вас и отивам да изготвям позицията. Утре имат пресконференция, вероятно ще бъда и аз там. Аз никога не съм се отказвал от дясното пространство, но винаги съм се опитвал да давам шанс и на други хора. Винаги съм бил там, на мен мястото ми е вдясно, няма къде другаде да отида и не бих отишъл.

Активната работа за създаването на ново дясно обединение 

Активно работя, като може да се окаже, че има много добра цел около създаването на този реформаторски блок, но може и времето да ни опровергае и да се окаже, че е необходимо все пак създаването на нова дясна партия на основата на Синята коалиция – дали ще бъде едното, или другото, нека хората да кажат и времето да покаже, завърши Мартин  Димитров в разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2".   

Източник: politikanews.com