сряда, 3 юли 2013 г.

Правителството да подаде незабавна оставка заради продължаващите скандални назначения

ПП СИНЬО ЕДИНСТВО призовава правителството на Орешарски незабавно да подаде оставка не само заради нестихващите протести, но и поради продължаващите скандални назначения. Неспособността на премиера да формира адекватен и компетентен управленски екип, накърнява сериозно репутацията на страната ни в ЕС и уронва престижа на българските институции.

ПП СИНЬО ЕДИНСТВО припомня някои от скандалните назначения - ярко доказателство за това, че правителство, което създава, а не решава проблеми, трябва незабавно да подаде оставка:

- Най-пресният пример е с консула ни във Франкфурт Иван Йорданов, назначен за заместник-министър на правосъдието, без да е дал съгласието си да заеме този пост и очевидно спуснат от политическа централа.
 
- Само ден преди този гаф за заместник-министър на икономиката и енергетиката бе назначен Иван Айолов, оглавявал пет години “Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО) и над две години ръководел дружество, свързано с Корпоративна банка. Като изпълнителен директор на ЕСО сключил договор за здравно осигуряване с фонда "Дал Бог Живот и здраве", без да прилага основен антикорупционен закон – този за обществените поръчки.

- Неадекватно изказване на енергийния министър Драгомир Стойнев накара Европейската комисия да отрече, че изтича срокът за разделяне на Енергийния системен оператор от НЕК и това може да доведе до санкции от страна на ЕК.

- Неопитността на транспортния министър Данаил Папазов вкара България в срамна ситуация с еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хаан, който поиска лично извинение за непремерено и невярно изказване на българина, според когото комисарят бил препоръчал негов заместник да е точно Петър Киров.

- Новият постоянен секретар на Външно министерство Георги Димитров е с доказано агентурно минало, което е петно върху модерната българска дипломация. 

- На фона на всичко това продължават масовите протести срещу необмислените назначения на областните управители на Благоевград и Пловдив Муса Палев и Венцислав Каймаканов.

- Добавяме и скандала „Пеевски”, който се превърна в емблематичен пример за управленска наглост, непрозрачност и безпринципност на сегашната власт.

Решението да се приключи веднъж завинаги със серията кадрови гафове, безпомощните управленски решения и знаковите зависимости на Пламен Орешарски и екипа му, ПП СИНЬО ЕДИНСТВО вижда единствено в незабавната оставка на правителството.