вторник, 23 юли 2013 г.

Полицейският произвол над български граждани трябва да бъде спрян

ПП СИНЬО ЕДИНСТВО изпрати официално писмо до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и до директора на СДВР Ивайло Спиридонов в подкрепа на заместник – председателя на партията Гергана Гергова, която стана жертва на полицейски произвол.

В писмото СИНЬО ЕДИНСТВО определя случилото се с Гергова като „крайно неприемливо” и настоява за детайло разследване на инцидента, изясняване кои са полицейските служители, участвали в него и за информация какви санкции ще получат те.

ПП Синьо Единство изразява убеждението си, че само чрез разкриване на служителите, превишили правата си, ще бъде избегнато друго подобно сплашване и посегателство над български граждани в бъдеще, а с тяхното отстраняване, сянката на поведението им няма да пада върху множеството достойни български полицаи, които отговорно изпълняват задълженията си.

Припомняме, че в петък, 19 юли, на път за вкъщи, заместник-председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО Гергана Гергова, заедно с нейна позната, са били спрени от полицейски служители и недопуснати да преминат от главния вход на храм-паметника „Александър Невски” към ул. „Оборище” в София, заради носенето на плакат от сутрешния протест. Очевидното нарушение, което представляват полицейските разпореждания да не се преминава с плаката, кара Гергова да поиска да заснеме случката, в резултат на което бива бутана, заплашвана и нагрубявана. Отнет й е фотоапаратът, а видеото със срамната сцена, в което участват осем полицейски служители – изтрито.