сряда, 17 юли 2013 г.

Мартин Димитров: КФН да си свърши работата

Преди ден беше обявен край на преговорите между собственика на 92% от капитала на българския пенсионен фонд "Доверие" - австрийската застрахователна компания "Виена иншурънс груп" (Vienna Insurance Group AG / Wiener Versicherung Gruppe (VIG) и офшорната компания United Capital PLC. Сделката подлежи на одобрение от компетентните органи в съответствие с българското законодателство, напомня австрийската компания. В. "Дневник" потърси парламентарните и основните извънпарламентарни сили за коментар на сделката и това, че я купува неясен собственик, както и за позицията им за офшорната собственост - кога и при какви условия е допустима. 

Ето какво каза Мартин Димитров:

"Понеже компанията има 2 млрд. лева активи и стотици хиляди граждани внасят пенсионните си вноски там, продажбата трябва да стане по най-прозрачния начин", заяви членът на националното представителство на "Синьо единство". 

Според Мартин Димитров е притеснителен фактът, че купувачът не е известен. "Не случайно ръководството на компанията подаде оставка", посочи той. По думите му, сега трябва да си свърши работата Комисията за финансов надзор, но това се отнасяло и за правителството, защото в нейния мандат ставала сделката.

Офшорните зони не са нещо лошо по принцип, каза още Димитров и добави, че са опасни, когато се използват за скриването на истинските купувачи, какъвто е и случаят с "Доверие". 

Според него, ако остане неясно кой придобива пенсионния фонд, ще бъде голям гаф за правителството. По думите му, протестите в момента са точно за това – за повече морал в политиката.

Димитров лично се е интересувал от сделката и на няколко пъти е събирал информация. Неговите източници показват, че зад продажбата стоят кръгове, свързани с правителството, които имат интерес бързо да бъде реализирана сделката.