четвъртък, 18 септември 2014 г.

Водачът на ДЕСНИТЕ в Пловдив град и област Костадин Шанков, Муравей Радев и Иван Нейков представиха решенията на „Десните” за реформи във финансовия и социалния сектор

Проблемът КТБ може да бъде преодолян, ако Цветан Василев бъде отстранен от банката, това каза финансовият експерт и бивш министър Муравей Радев на среща-дискусия в Пловдив, организирана от Коалиция „Десните”. 
Срещата бе ръководена от водача на листата за Пловдив и за Пловдив област Костадин Шанков. Според него, крайно време е държавата да се вземе в ръце и да си свърши работата. Липсата на доверие към една банка е фатална - дали тя ще бъде открита или фалирана, на практика е едно и също. В момента, когато бъде отворена при сегашната ситуация, тя ще се опразни за три дни. Това, което трябва да направи Централната банка, е да отнеме акциите на Цветан Василев – има достатъчно основания за това, доказано е вече, че има нарушения, за които се търси правна отговорност.
Бившият финансов министър и експерт на „Десните” е убеден, че ключовият кризисен момент - липсата на доверие, ще бъде решен, ако държавата застане зад банката. Как точно ще стане това, дали Министерството на финансите ще прехвърли сумата на Банката за развитие, която е държавна, не е толкова важно в момента. Важното е, че хората няма да си изтеглят депозитите, защото вече не 200 000 от тях ще бъдат гарантирани, а пълният им размер, ако банката стане държавна.

Друг водовъртеж, в който се въртим и последиците стават все по-неуправляеми, е трудовият пазар, смята бившият социален министър Иван Нейков, който също взе участие в срещата. Конкурентоспособността на работната ръка у нас е много ниска и този проблем от академичен и теоретичен, все повече се превръща в болезнено прагматичен, каза Нейков. Той посочи няколко нерешими уравнения, заложени в системата. Ниска квалифицирана ръка, от една страна и желание за внедряване на модерни високи технологии. Едно решение по въпроса няма, каза Иван Нейков и допълни, че трябва да се върви в няколко посоки. Първата е свързана с квалификацията на вече заетите работници. Практиката показва, че първите две решения, които взема българският предприемач половин час, след като е чул, че има криза, са свързани точно със съкращаване на разходите за квалификация на персонала и за подобряване на условията на труда. Когато тези два минуса се съберат в едно предприятия, в следващия половин час, изрази се той, най-добрите работници започват да бягат и предприятието влиза във водовъртеж, от който няма излизане. Другият голям проблем, свързан с квалификацията, е поставян досега само от „Десните”. Става дума за работодателите. 70% от предприемачите у нас са със средно образование, а над 80% са бивши добри работници. Те може да са майстори, но да се управлява е нещо съвсем различно, каза Нейков. Според него, грижата за квалификацията както на работната ръка, така и на предприемачите, ще е грижа на следващите управления поне за още 15 години. Работодателите трябва да бъдат и данъчно насърчени, за да повишават знанията на работниците си, трябва да има и допълнителни стимули от държавата.